Foto: TT/Arkivbild

Skärmförbud på simhallar i Åmål och Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Åmål och Säffle kommun vill att föräldrar ska ha mer fokus på sina badande barn. Därför förbjuder man nu mobiler och plattor i kommunens badhus.– Är folk mer närvarande så får de ju också en trevligare upplevelse, säger Viktor Weiberg, sim- och idrottshallschef.

Från och med idag är det mobilen eller plattan bort som gäller på simhallarna i de två grannkommunerna Åmål och Säffle.

– Vi vill dels säkra integriteten i våra omklädningsrum, men det primära är att ha en hög säkerhet och att vi inte får några tillbud, säger Viktor Weiberg, sim- och idrottshallschef för de två kommunerna.

Vill motverka olyckor

De har än så länge inte haft några allvarligare olyckor på sina anläggningar, och hoppas genom förbudet kunna fortsätta så.

– Vissa kan hävda att det skulle vara samma effekt om du läser en bok eller tidning. Kanske är det så för vissa, men min uppfattning är att mobilen kräver högre uppmärksamhet. Du fastnar i högre utsträckning i ett instagramflöde än i en bok.

Det senaste året har allt fler simhallar infört skärmförbud, även om det än så länge inte är aktuellt på så många platser i Västsverige.

En bakomliggande orsak är den drunkning som ägde rum på en simhall i Västmanland fjol där en 5-årig flicka omkom.

Hennes mamma åtalades senare för vållande till annans död, på grund av att hon haft dålig tillsyn.

1500 barn söker akut efter olyckor

Enligt Svenska Livräddningssällskapet får omkring 1 500 barn får varje år uppsöka akuten efter olyckor i badhus och vattenland.

– Sedan är det ju väl så viktigt att föräldrar kikar till sina barn utomhus, för där är det ju ingen som kan förbjuda plattor, säger Anders Wernesten, Svenska livräddningssällskapet.

Bristande föräldratillsyn tar dessutom mycket tid från personalen som behöver lägga sin energi på annat håll. Som exempel nämner Viktor Weiberg de nya barn som kommer till landet.

Många av dem bär med sig traumatiska upplevelser förknippade med vatten, efter en färd över Medelhavet. Därför kan det hända att de drabbas av panik när det blir dags för simundervisning i skolans regi. Där behöver personalen gå in för att säkra upp så att inget allvarligt händer.

– Som alltid är det en resursfråga. Personaltätheten är låg både hos oss och hos skolpersonalen som kommer hi. Det gör att alla behövs, personalen kan inte hålla vakt på var och en som badar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.