Årets tema för Bokmässan i Göteborg den 22-25 september är yttrandefrihet, men när man bestämde temat kunde man inte föreställa sig att själva Bokmässan skulle hamna i fokus för en debatt om yttrandefrihetens gränser.
Bakgrunden är att man först tillät tidningen Nya Tider att ställa ut på Bokmässan men efter påtryckningar från flera andra utställare som hotade med att bojkotta Bokmässan så backade man och stoppade Nya Tiders medverkan.
Tidningen har av kritiker kallats högerextrem. Detta är något som tidningen själva inte ställer upp på.
Nu kritiseras Bokmässans beslut av många debattörer som hänvisar till att yttrandefriheten även gäller tidningar med högerextrema åsikter, även om man inte delar dem. En av dem är journalisten Janne Josefsson.
– Att man först försvarar Nya Tiders rätt att medverka på Bokmässan i yttrandefrihetens namn och att man sedan viker ner sig när man får negativa reaktioner av andra utställare, det är inte bara beklämmande utan också skrämmande, säger Janne Josefsson till SVT Nyheter Väst.
Hade det varit bättre om man sagt nej från början?
– Nej. Jag gillar inte tidningens värderingar men att försvara yttrandefriheten innebär att man även måste tillåta åsikter som man inte gillar.Tidningen Nya Tider har ansvarig utgivare och får presstöd, säger Janne Josefsson.
Försvarar Bokmässans värdegrund
Bokmässans VD Maria Källson försvarar sig med att Bokmässan inte ifrågasätter Nya Tiders existens som sådan, men att man inte vill ha med tidningen på Bokmässan eftersom tidningen inte delar Bokmässans värdegrund.
– Jag vill understryka att vi har inga synpunkter på att den här tidningen kommer ut och får presstöd, säger Maria Källson.
– Men vi vill värna våra värderingar om alla människors lika värde och den här utställaren står inte för dem, säger Maria Källson.
Men Janne Josefsson tycker inte det argumentet håller.
– Det finns säkert andra utställare som inte delar Bokmässans värdegrund. Om Bokmässan ska agera åsiktspolis så måste man porta många fler och då är man illa ute, säger Janne Josefsson.
Finns det inte några gränser för hur extrema åsikter man får ha inom yttrandefrihetens ramar?
– Jo, vi har lagen om hets mot folkgrupp och den lagen ska vi inte tillåta någon att överträda, säger Janne Josefsson.
I SVT Opinion Live i kväll i SVT 1 kommer Janne Josefsson med flera att diskutera om Bokmässans ledning tagit rätt beslut när man beslöt att porta tidningen Nya Tider från Bokmässan.
Hets mot folkgrupp
Lagen om hets mot folkgrupp innebär att det är brottsligt att uppsåtligen, i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.