Foto: SVT

Smörbulten hotar svenska arter

Uppdaterad
Publicerad

Arten svartmunnad smörbult ökar i svenska vatten – och finns nu även i Göteborgstrakten.

På Havets hus i Lysekil har man nyligen fått in ett exemplar av den svartmunnade smörbulten. Den finns i ett akvarium tillsammans med andra mindre fiskar.

– Det är en främmande art som har kommit in här i svenska vatten, med hjälp av barlast på stora båtar, säger Anna Odhammer, biolog och akvarietekniker på Havets hus.

Forskare oroliga

Den kommer ursprungligen från Kaspiska havet och sprids alltså med fartyg. Den svartmunnade smörbulten räknas alltså som en invasiv art, som tränger undan andra arter och hotar ekosystemen.

I Blekinge har man nyligen sett att arten ökar kraftigt, genom ett forskningsprojekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Forskare är oroliga för att den ska gå upp i åar och slå ut arter som aborre och gädda.

Nu har man alltså även hittat den på västkusten – exemplaret på Havets hus är från Göteborgstrakten.

Vad kan man göra åt det här då?

– Ja, man har börjat titta på våra svenska predatorer, vilka äter smörbulten? Man har sett att skarv har den i sin diet. Ett projekt är på väg att starta upp nu, där man ska titta på detta, säger Anna Odhammer.

Störst vinner

Och det finns fler främmande arter på västkusten som orsakar skada. I Gullmarsfjorden finns nu musselbankar där blåmusslor bytts ut mot  japanska jätteostron.

– Det här är ett japanskt jätteostron, säger Anna och visar ostronet, som är minst dubbelt så stort som ett svenskt.

– De blir väldigt stora. De sätter sig på musselbankar och kväver andra ostron. Den som är störst vinner tävlingen helt enkelt.

SVT Nyheter Väst har nyligen även berättat om den amerikanska hummern, som även den är en främmande art som nu kan hittas utanför västkusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.