Den kommer knappast att gå att missa för den som vistas utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg under våren. Den sju meter höga träskulpturen i rött, vitt och svart. Men budskapet är inte lika tydligt.
Att skulpturen har formen av en svastika kommer inte gå att uppfatta om man befinner sig utanför muséets lokaler. Det menar Emil Carlsiö som läser masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand.
”Man har valt att dölja den”
Verket är en del av utbildningens egen utställning på museet. Uppslaget fick han efter att ha sett Sjöfartsmuseets ordinarie utställning ”Stad längs vattnet”. Det handlar om en örlogsflagga från en tysk ubåt som sänktes utanför Göteborg i slutet av andra världskriget. Flaggan som är prydd med en svastika är delvis vikt.
– Jag anser att Sjöfartsmuseet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga men ändå har man valt att till viss del dölja den. Och samtidigt vill man ställa ut den, säger Emil Carlsiö.
LÄS MER: ”Kommer att bli kolossala protester”
Ska kompletteras med text
Han berättar vidare att hans verk syftar till att fungera på två olika sätt.
– Jag har utgått från idén om att dölja någonting men samtidigt göra det synligt. Från bara en enda vinkel, när man står inne i museets lokaler, kan man se att det är en svastika, säger han.
– Eftersom den kommer att vara placerad utomhus till allas beskådan, skapas ett diffust läge mellan olika tidsrymder eftersom svastikan är förbjuden som symbol i samtida syften.
Han tillägger också att verket kommer att kompletteras med en förklarande text inne i muséet.
Hur ser du på att folk kan uppröras av vetskapen om att det döljer sig en svastika i verket?
– Det är ju just det. Man kan inte gå utanför museets lokaler och säga ”här står en svastika”. För det gör det inte.
”Bra med nya infallsvinklar”
Utställningsproducenten och projektledare på Sjöfartsmuseet, Göran Fors, har inget att invända mot att institutionen kritiseras.
– Det är bra att vi får nya infallsvinklar på våra utställningar. Det är det positiva med vårt samarbete med Valand. Konstnären här tycker att vi är fega som inte vecklat ut flaggan och visar den i sin fulla storlek.
Göran Fors förstår om folk kan komma att uppröras över den kommande utställningen.
– Det kan nog folk bli. Men då bör man läsa texten och försöka förstå diskussionen som konstnären vill få i gång med sitt verk, säger han.
Svårt att se kritiken
Vad gäller örlogsflaggan inne på Sjöfartsmuseet finns inga egentliga svar på varför den är vikt.
– Vi vet faktiskt inte om det är av utrymmesskäl eller av någon annan orsak. Och vem som egentligen har det svaret är oklart. Vi har bytt chefer sedan den ställdes ut, säger Göran Fors.
Men Emil Carlsiö anser sig inte ha tagit konstprojektet för långt i proportion till att flaggan kan ha varit vikt av helt andra skäl än av censur:
– Nej. Jag tror inte att flaggan har vikts av praktiska skäl. Sedan anser jag att konstverket oavsett stämmer väl överens med den samtid vi lever i. Med våra behov av så kallade ”trigger warnings” och att vi lever i en ny form av informationssamhälle.
Allan Stutzinsky är ordförande på Judiska församlingen i Göteborg. Han menar att konstverket kan uppfattas som stötande.
– Jag kan tänka mig att många med judisk bakgrund kan ta illa vid sig av att gå förbi något som de vet är en svastika. Man kan ha synpunkter på om en sjunken ubåts flagga visas tillräckligt mycket, men det är svårt att se en sådan här jättesvastika som en kritik mot det, säger han.