Förhandlingarna pågick in i det sista men Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborg kunde inte komma överens.
På tisdagen gick Hamnarbetarförbundet därför ut i strejk vid containerhamnen i Göteborg. Strejken inleddes klockan 14 och pågår i första hand till fredag kväll.
– Det är en väldigt olycklig situation, säger Joakim Ärlund, vd på Sveriges Hamnar, till SVT Nyheter Väst.
Strejken kommer enligt Sveriges Hamnar att få stora konsekvenser för handeln eftersom runt 50 procent av all containertrafik går via APM Terminals i Göteborg och under konflikten kommer enbart en tredjedel av driften att vara igång.
Kräver bättre villkor och arbetsmiljö
Det Hamnarbetarförbundet ställer krav på handlar bland annat om bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.
– För vår del handlar det om att bibehålla grundläggande fackliga rättigheter. Vi vill bland annat kunna bestämma vilka representanter vi skickar till förhandlingar, säger Robert Lindelöf, förtroendeman Hamnarbetarförbundet till SVT Nyheter Väst.
”En orimlig situation för företaget”
Arbetsgivaren har kollektivavtal med ena hamnfacket, Transport, men inte med det andra, Hamnarbetarförbundet, som organiserar merparten av hamnarbetarna.
– Vi har i över en vecka försökt hitta en konstruktiv lösning genom dialog. Terminalen har ett kollektivavtal som man följer och trots det kan Hamnarbetarförbundet stänga ner verksamheten. Det är en lucka i lagstiftningen och en orimlig situation för företaget, säger Joakim Ärlund, till SVT.
Volvo påverkas
Göteborg är Skandinaviens största hamn och driftstopp påverkar handeln i hela Sverige och även omvärlden. En av de som påverkas är AB Volvo. De har planerat för att klara en tredagars strejk.
– Vi vet inte hur det kommer att påverka Volvo i och med att att det är en punktstrejk. Vi har planerat på kort sikt och om strejken begränsar sig till tre dagar så kan vi upprätthålla produktionen, säger Joakim Kenndal, presschef på Volvo Group.
– Vad händer efter tre dagar?
– Efter tre dagar så vet vi inte. I och med att fartyg dirigeras om och så är svårt att se hur det kommer att bli, säger Joakim Kenndal.