Evakuerade utanför SVT-huset och en bild på pulvret som fanns med i ett brev. Foto: SVT

SVT:s lokaler i Göteborg utrymdes efter pulverlarm

Uppdaterad
Publicerad

SVT-huset i Göteborg utrymdes på förmiddagen efter ett pulverlarm. Pulvret låg i ett brev med ett skrivet hot skickat till Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson.

Efter några timmar konstaterade bombgruppen att ämnet var ofarligt.

Brevet öppnades och innehållet spreds vid en kaffeautomat samt vid en trapp i Sveriges Radios och SVT:s gemensamma hus på Hisingen i Göteborg. Försändelsen innehöll även ett skrivet hot.

Brevet var skickat till SVT:s Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson. SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Janne Josefsson som inte vill uttala sig ännu.

Både SVT:s och Sveriges Radios personal evakuerades från lokalerna. Sammanlagt rörde det sig om ett hundratal personer.

Anställda isolerades

De tre personer som hade kommit i kontakt med pulvret isolerades för att undersökas av räddningstjänst. En person ska ha varit i direkt kontakt med pulvret.

– Jag vet att de mår bra i nuläget, ingen har förts till sjukhus, sade Maria Svahn, medicinskt ansvarig vid ambulanssjukvården.

Dessutom sattes ett 20-tal personer som misstänkte att de kunde ha kommit i kontakt med pulvret i en så kallad yttre isolering.

– De kan ha råkat trampa på det. Även vid själva utrymningen kan man av misstag ha råkat gå i det här, sade SVT:s reporter Frida Björk.

Polisen skickade en bombgrupp till platsen. Utanför byggnaden fanns även räddningstjänstens särskilda styrkor som jobbar med kemskydd och avancerad indikering.

En bild på tältet där de som kommit i kontakt med pulvret undersöks Foto: SVT

Förundersökning inledd

Vid lunchtid kom beskedet att innehållet var ofarligt och polisens avspärrningar hävdes. Polisen vill ännu inte svara på vad det var för slags pulver, eftersom provresultatet är preliminärt.

– Vi vill vara helt säkra på vad det är, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp, alternativt mot person. Nu jobbar man för att säkra spår.

– Nu går vi vidare med undersökningen av försändelsen. Vi ska undersöka om det finns dna, saliv och fingeratryck som går att spåra till någon person. Sedan får vi göra spaning, höra oss för och prata med människor om de har sett något.

Foto: SVT

Ser allvarligt på händelsen

Enligt Ulla Brehm finns det ingen känd hotbild mot redaktionen. Detta vill heller inte Kristian Nordh, polisens insatsledare uttala sig om.

– Jag har inte läst brevet ännu så vad de handlade om vet jag inte, säger han.

– Vi ser mycket allvarligt på det här när man hotar publika personer på SVT, vi behandlar det som hot mot grupp och person.

Enligt Ulf Johansson, programchef på SVT:s riksnyheter, har hot mot journalister blivit vanligare. Han ser allvarligt på händelsen.

Niklas Elverdam, sjukvårdsledare på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.