Foto: SVT

Totalstopp för inhyrda sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det stopp för inhyrda sjuksköterskor i hela regionen. I Västra Götalandsregionen har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor skenat den senaste tiden.

Under 2015 har regionen betalat ut 82 miljoner till bemanningsföretagen, till och med augusti. Men från och med den första oktober är det stopp för inhyrda sjuksköterskor i hela regionen.

– Målet är att minska beroendet av bemanningssjuksköterskor och att bara kunna använda dem vid speciella tillfällen, säger Marina Olsson, personaldirektör på Västra Götalandsregionen.

Sedan 2012 har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor skenat, med en fördubbling mellan 2013 och 2014. Även i år har kurvan stigit brant uppåt.

– Det här har accelererat och därför måste vi sätta ett stopp! SU har ett totalstopp och det innebär inga avvikelser, säger Per-Olof Blomqvist, HR-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hur ser läget ut?

– Personalsitutationen är ansträngd, vi har generellt svårare att bemanna på natten och på vissa specialenheter, men vi är fler sjuksköterskor anställda i år jämfört med föregående år.

Hundratals nya sköterskor

Totalt har SU rekryterat cirka 400 nya sjuksköterskor till och med augusti i år. Det är mellan 80 och 100 fler än förra året vid samma period, enligt HR-chefen.

På Sahlgrenska är det alltså totalstopp för inhyrda sjuksköterskor och här har de flesta av de 30 inhyrda sjuksköterskorna ersatts av egna nyanställningar.

Men inom NU-sjukvården, dvs Norra Älvsborgs sjukhus i Trolllhättan och Uddevalla sjukhus, har man inte lyckats fylla alla luckorna.

– På område ett, medicin och akut, där vi har det största nyttjandet av bemanningssjuksköterskor har vi tidigare i år använt drygt 25 bemanningssjuksköterskor och nu har det antalet mer än halverats, berättar Maria Aleniusson, HR-chef NU-sjukvården.

Även på Sahlgrenska är det fortfarande brist på vissa specialistsjuksköterskor, speciellt på neonatal, intensivvård och operation.

– Efter sommaren finns det vårdplatser som inte har kunnat öppnats men det beror inte på situationen kring bemanningssköterskor, utan det är ett generellt problem inom akutsjukvården i hela Sverige att vi saknar tillräckligt med sjuksköterskor, säger Per-Olof Blomqvist, HR-chef SU.

Kan anställa dubbelt så många

2014 kostade hyrsjuksköterskorna drygt 70 miljoner kronor och för det fick man cirka 73 årsarbetare. För samma kostnad hade man kunnat anställa 137 egna sjuksköterskor, enligt VGR:s egna beräkningar. För samma kostnad som en inhyrd sjuksköterska från ett bemanningsföretag skulle alltså sjukhusen kunna anställa två egna sjuksköterskor.

Totalt är det cirka 14.000 sjuksköterskor som är anställda  inom VGR:s olika sjukhus.

Kostnad sjuksköterskor via bemanningsföretag VGR

2012: 23,6 miljoner kronor

2013: 33,5 miljoner kronor

2014: 70,1 miljoner kronor

2015: 82 miljoner kronor (t o m augusti )  

källa:VGR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.