Transsexuella förföljs

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier och hot om våld drabbar många transpersoner.

Enligt föreningen Homan i Göteborg som hjälper hbtq-personer som kommer från andra länder så är det i vissa invandrartäta bostadsområden helt omöjligt att leva öppet med sin sexuella läggning.

 Ardeshir Bibakabadi är verksamhetsledare på föreningen Homan i Göteborg. Han startade föreningen för elva år sen. Den riktar sig främst till hbtq-personer med muslimsk bakgrund.

Själv homosexuell

För 30 år sen så kom Ardeshir Bibakabadi till Sverige som flykting från Iran. I hans hemland var det omöjligt att leva öppet som homosexuell. När han kom till Sverige så försökte han leva med en kvinna och paret fick en son. Senare så träffade Bibakabadi en man och blev kär. Det blev en dramatisk tid där familj och en del vänner tog avstånd från honom.

– Jag var rädd hela tiden, säger Ardeshir Bibakabadi.

Bibakabadi kom i kontakt med föreningen Homan i Stockholm och självförtroendet växte.

De blir trakasserade

Idag jobbar Bibakabadi på Homan i Göteborg och han kommer varje år i kontakt med över hundra hbtq-personer som oftast är nyanlända flyktingar.

– De flesta som kommer hit söker asyl i Sverige på grund av sin homosexualitet. Det finns inte en enda person i vår förening som är öppen utåt med sin läggning. De är öppna när de kommer hit, men i familjen och runt omkring så vågar de inte säga något, säger Ardeshir Bibakabadi.

Han berättar att om de som besöker honom berättar för sin familj om sin läggning så blir de utfrysta, trakasserade och på alla sätt motarbetade. Ingen vill prata med dem. Och Ardeshir Bibakabadi som själv är från Iran säger överraskande.

– Ju fler invandrare som kommer till Sverige desto svårare blir det för alla att leva öppet.

Ordlista

HBTQ: Samlingsbegrepp för homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner.

Transperson: Paraplybegrepp som innefattar personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter bryter från könsnormen (RFSL).

Transsexuell: Person som upplever sig vara av annat kön än det juridiska kön den tilldelades vid födseln och som har en vilja att förändra kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.