Ung Cancer sätter fokus på tabubelagda ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlas några av Sveriges främsta experter för att diskutera vad som kan hända med sex- och samlivet under och efter att man drabbats av cancer. Ett ämne som enligt Ung Cancer är dubbelt tabubelagt.

– Det är en av de största bristerna i eftervården för unga som är mellan 16 och 30 år och som drabbats av någon form cancer, säger Tove Lindahl Greve som är verksamhetschef på Ung Cancer.

Paneldiskussionen ska handla om normer och om hur cancer kan påverka ens sexualitet, intimitet och samliv. Enligt Ung Cancer är det en fråga som undviks, men som är oerhört viktig och angelägen för de som drabbas.

– I panelen som vi bjudit in finns både finns både unga vuxna med egna erfarenheter i ämnet och andra experter i frågan. I vården i dag är detta en ickefråga, frågan undviks och ansvaret hamnar hos patienten, säger Tove Lindahl Greve.

Stort gensvar

Bakgrunden till att Ung Cancer Forum nu bjuder in till en paneldiskussion i ämnet sex- och cancer är bland annat ett blogginlägg från en av Ung Cancers medlemmar för en tid sedan. ”Sex är viktigt för mig eftersom det ger intimitet och minskar känslan av ensamhet. När man är sjuk känner man sig ännu mer ensam”, skrev Isaak Eliasson i ett inlägg som väckte starka reaktioner.

– Inlägget fick ett enormt gensvar och efter det var det ett självklart val att jobba vidare med denna frågan, säger Tove Lindahl Greve.

Samarbeta med vården

Enligt Ung Cancer är det också svårt för unga som drabbats av sjukdomen att veta vilka krav man kan ställa på vården och att sexuella problem som dyker upp inte automatiskt kopplas samman med sjukdomen.

– Det handlar om att hitta vägar tillsammans med vården, inte emot dem. Det behövs större kunskap och förståelse om problematiken. Vården ser själva att det finns brister här och att eftervården generellt inte är prioriterad, säger Tove Lindahl Greve.

Förhoppningen med lördagens paneldiskussion är att göra en nulägesbeskrivning och att identifiera ett önskat läge om vad som behövs inom vården för att möta dessa frågor.

– Beroende på vilka resultat och slutsatser som vi kommer fram till på lördag så kommer vi att arbeta oss vidare efter det. Det är komplexa frågor som man inte bara kan prata med en person med utan vi måste prata med alla inom sin expertis och sammanföra dem, säger Tove Lindahl Greve.

Paneldiskussionen hålls på Göteborgs Stadsmuseum lördagen 19 mars klockan 11.30-14.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.