– Det har varit så under många år att de ger sken av att de har problem med bilen intill vägkanten. När folk stannar försöker vägpiraterna sälja smycken som ofta är falskt guld. Men människor har lärt sig detta, det har blivit svårare att få folk att köpa, och då har de blivit mer offensiva. Vi har fall där de tar sig ut i vägbanan och viftar för att stoppa bilar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp i region Väst.
Prejar bilister av vägen
GT var först att rapportera om vägpiraternas nya metoder. Från att ha stått på bensinmackar, vid större vägar eller motorvägspåfarter till E6:an, har polisen fått in fler iakttagelser från allmänheten om att det blivit vanligare att de står på mindre vägar där det är lägre hastigheter.
– De upplever det lättare att få folk att stanna där än på en motorväg. Det har även varit några fall där man försöker preja bilar för att stoppa dem. Det kan vara riktigt farligt. Det har bland annat hänt längs med E6:an, söder om Göteborg, men det är ett fåtal fall, säger Håkan Carlsson.
Vad gör polisen åt denna typ av händelser?
– Polisen kan inte patrullera mindre vägar och leta efter dem här. Det finns inte resurser till det, utan vi är beroende av iakttagelser från allmänheten. Bara att stå intill vägkanten är inget brott. Men går man ut i vägen och försöker stoppa bilar kan det vara vårdslöshet i trafiken. Lurar man någon eller stjäl, då blir det också ett brott, säger han.
Vill ha hjälp från allmänheten
Om någon bilist skulle råka ut för att vägpirater, rekommenderar polisen att inte stanna utan ringa till 114 14.
– Det kan bli rätt så hotfullt, vi har haft riktiga rånsituationer där man har varit påflugna och rånat på halsskedjor och kontanter. Vi vill gärna iakttagelser från allmänheten om att det står misstänkta människor utmed vägarna. Då kan vi få reda på bilnummer, märke och modell, säger Håkan Carlsson.
Fakta Vägpirater
- Vägpiraterna står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen.
- De bor ofta på rastplatser, och placerar sig vid vägrenar utmed de större riks- och länsvägarna under dagarna.
- De bilister som har stannat har erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt.
- Det har också förkommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig.
Källa: Polisen