Vårdcentralen Angered care läggs ner efter granskning. Foto: SVT

Vårdcentral läggs ner – risk för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga journaler hade brister när Vårdcentralen Angered Care granskades och majoriteten av behandlingarna som utfördes var inte säkra. Nu stängs vårdcentralen ned med omedelbar verkan.

– Vanligtvis brukar det handla om ekonomi när vi bryter med vårdcentraler. Det här är första gången som det handlar om patientsäkerheten, säger ordföranden för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg, Johan Fäldt (M).

Vårdcentralen ligger mitt i centrum av stadsdelen Angered i Göteborg. Under måndagen satt det fortfarande besökare i väntrummet när beslutet kom att vårdcentralen stängs ner redan dagen efter.

Det var efter en granskning som startade i april i år som Hälso- och sjukvårdsnämnden till slut kom fram till det drastiska beslutet om att helt bryta med vårdcentralen.

Angered Care

– Det känns ju inte bra men det vore ännu värre att det finns en verksamhet öppen där vi inte kan garantera patientsäkerheten, säger Johan Fäldt (M).

LÄS MER: Personal: ”Jag är så ledsen för alla patienter”

Vid oanmälda besök har det upptäckts brister i såväl läkarkompetens som utrustning. Vårdcentralen har mottagit bidrag för psykologmottagning på 172.500 kronor, under två år, utan att ha haft ett enda besök.

Inte säkert för patienter

Det har funnits brister i lokalerna och i vårdhygien. Inspektionen för vård och omsorg har även de kritiserat vårdcentralen, framförallt för deras BVC-mottagning. I granskningen av journaler visade det sig att 60 procent av behandlingarna inte var säkra för patienten. Det fanns brister i alla de granskade journalerna, två tredjedelar hade allvarliga brister.

SVT Nyheter Väst har under måndagen besökt vårdcentralen två gånger för att få en kommentar, men ansvariga har inte velat uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Angered Care

Mer i ämnet