En vattenläcka under natten till onsdagen i Trollhättan gör att de boende i staden på västra sidan av Göta älv nu uppmanas att koka dricksvattnet.
– Vattenläckan var så stor att vi inte klarade av att behålla vattentrycket i natt, säger Lars Sandblom, ansvarig för dricksvatten för det kommunala bolaget Trollhättan Energi.
Till följd av vattenläckan var delar av staden och sjukhuset NÄL utan vattenförsörjning under två timmar i natt mellan klockan 03 och 05.
– Vattnet bedöms inte vara drickbart i nuläget. Vi bedömer att den situationen kvarstår idag och imorgon, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.
En reservförsörjning av vattnet är igång på sjukhuset men tills vidare bedöms vattnet på NÄL inte vara drickbart.
– För vården av patienter betyder det mindre, utan det är mer vår personal och våra besökare som behöver informeras om det här.
Sjukhuset har nu satt upp skyltar i entréerna till sjukhuset och gått ut med information till de anställda via hemsidan och cheferna om situationen.
Köper in 4000 liter vatten
Till följd av vattenläckan har nu sjukhuset köpt in 4000 liter vatten på flaska, som transporteras till sjukhuset på lastbil från grossister.
– Vi använder ungefär 4000 liter dricksvatten per dygn, så det är enorma mängder vatten som dricks på sjukhuset. Vi har också flera väldigt sköra patienter och då måste vi vara säkra på att det är rent vatten som de får.
Sjukhuset har tills vidare höjt sin beredskap till stabsläge till följd av vattenläckan, och det kommunala bolaget Trollhättan Energi har också ställt ut dricksvattentankar på sjukhuset.
Läckan lagades
Prover på dricksvattnet kommer nu att genomföras, men det kommer att dröja till fredag förmiddag innan provsvaren beräknas vara klara, och de boende uppmanas tills dess att koka kranvattnet innan man dricker det.
– Det är en säkerhetsåtgärd eftersom vi inte vet vad som hänt med vattnet, säger Lars Sandblom.
Vid 09.20-tiden meddelade Trollhättan energi att läckan hade identifierats och lagats. Vattnet behöver dock fortfarande kokas.
– Vi måste fortfarande vänta in provsvaren innan vi kan lyfta på rekommendationen att koka vattnet, säger Lars Sandblom.