Kartan visar polisens förföljande av mannen och bilden hur färden slutade – med en krasch strax innan Vindeln. Foto: Ur förundersökningsprotokollet

19-åring åtalas för vansinnesfärd genom centrala Umeå – höll på köra på fotgängare

Uppdaterad
Publicerad

Med fem rädda passagerare i bilen misstänks 19-åringen ha kört i hög hastighet genom centrala Umeå – hela vägen till Vindeln. Färden tog slut först när han voltade av vägen i en skarp kurva. Nu åtalas mannen för grov vårdslöshet i trafik.

I december förra året skulle den unga mannen köra fem personer från en fest vid Strömpilen i Umeå in till centrala stan. Mannen var själv alkoholpåverkad när han satte sig i bilen.

Längs Blå vägen uppmärksammade polis mannens framfart, då han körde i hög hastighet och korsade körfält utan att blinka. Där startade en lång biljakt, i hög hastighet.

Polisen försökte preja mannen

Inledningsvis körde mannen genom centrala Umeå, bland annat på en gång- och cykelbana. Vid Norrlandsoperan fick minst fyra fotgängare springa åt sidan för att inte bli påkörda. Polisen försökte preja honom vid flera tillfällen, men på grund av det hala väglaget gled bilen undan vid samtliga tillfällen och mannen fortsatte att köra.

Färden gick vidare på länsväg 363 mot Vindeln, där mannen körde uppemot 160 kilometer i timmen. I bilen satt dessutom två av passagerarna obältade.

– Alla i bilen sa att han skulle stanna. Alla var rädda. Jag förstår inte varför han inte gjorde det, säger en av passagerarna i förhör.

Minns inte bilfärden

Vid Nedre Rosinedal strax innan Vindeln, där det är många skarpa kurvor, körde mannen av vägen och bilen landade på taket. Ingen i bilen skadades allvarligt, men flera fick ringa skador såsom nack- och ryggsmärta.

19-åringen har erkänt vårdslöshet av normalgraden, men inte att det skulle röra sig om ett grovt brott. I förhör säger han att han blev chockad när han fick höra av poliser på sjukhuset att det var han som kört bilen i den olycka han varit med i.

– Jag kommer inte ihåg att det var jag som kört, jag visste inte riktigt vad som hänt. Jag började tänka på det mer och det började komma tillbaka litegrann, säger mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.