70 miljoner till lärarlöner i länet

Publicerad

Nu är det klart att Västerbotten får över 70 miljoner kronor av det kommande lärarlönelyftet. Pengarna ska gå till särskilt kvalificerade lärare.

Skolverket har tre miljarder kronor att fördela inom Lärarlönelyftet för 2016/17 och nu är det klart hur pengarna kommer att fördelas mellan kommuner och fristående skolor. Länets femton kommuner får tillsammans en ram på över 70 miljoner kronor, dessutom får de friskolor som är aktiva i länet pengar att födela. Thorengruppen får till exempel över 15 miljoner till sina lärare, men de pengarna ska då räcka till hela landet.

30 miljoner till Umeå

Störst tilldelning bland kommunerna får Umeå, med 30 200 000 att fördela. Minst får Dorotea som får dela ut 350 000.  Det är kommunerna som bestämmer vilka lärare som får ta del av pengarna, men det finns tydliga kriterier om att läraren bland annat ska ha tagit särsiklt ansvar för att utveckla undervisningen eller ha tagit ansvar för komplicerade undervisningssituationer. Det genomsnittliga påslaget för en lärare inom lärarlönelyftet ska vara mellan 2500 och 3500 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.