Ett hundratal kvinnor i Norrland kan tvingas genomgå nya operationer. Foto: TT.

Hundratal kvinnor kan tvingas opereras igen

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor har opererat bort sina bröst i Umeå – för att slippa bröstcancer. Nu kan upp emot hundra kvinnor tvingas genomgå en ny operation. Annika Pettersson är en av dem som riskerar detta.

– Det känns fördjävligt, säger hon.

Många kvinnor från Norrland har genomgått bröstoperationer på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där brösten opererats bort. Anledningen är att de löper ärftlig risk för att drabbas av bröstcancer.

Men operationerna har inte gjorts på rätt sätt. Enligt överläkaren Olafur Jakobsson vid Sunderby sjukhus kan upp emot hundra kvinnor tvingas genomgå en ny operation. Landstingen i Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten har informerats om läget.

Cancermissen på NUS

Förtvivlan hos patienter

Annika Pettersson från Arvidsjaur är en av kvinnorna som drabbats i skandalen. Hon opererade bort sina bröst 2002.

– Det känns inte bra, man är både förtvivlad, orolig och förbannad, säger Annika Petterson.

– Man har ju tagit bort brösten i tron om att man ska reducera sin risk att drabbas av bröstcancer. Men om det inte är riktigt gjort så känns det ju fördjävligt, säger Annika Pettersson.

Ingreppet kallas för riskreducering och kan göras på kvinnor som har en hög ärftlig risk att drabbas av cancer. Läkare i Norrbotten riktar skarp kritik mot NUS.

– Flera av dessa patienter behöver tyvärr opereras igen efter som den första operationen var ofullständigt gjord, säger Olafur Jakobsson.

Kvinna fick cancer trots operation

Problemet uppdagades då en kvinna från Norrbotten fick cancer, trots att hon genomgått en operation. Alla patienter i Norrland som genomgått operationen kommer nu att kallas till undersökning via ett personligt brev.

– Det är väldigt beklagligt att patienten som opererat sig ändå utvecklat cancer och det lidande det medför, säger Jonas Claesson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Annika Pettersson väntar på magnetröntgen.

Hur känns det att gå och vänta?

– Man försöker förtränga det, man ska ju leva. Men vissa dagar ploppar det upp och man undrar om det är något, säger hon. 

Landstinget ska se över rutinerna

Landstinget i Västerbotten har anmält händelsen enligt Lex Maria. En egen utredning ska inledas för att se över rutinerna.

När kommer utredningen vara klar?

– Det är svårt att säga, men vi kommer sätta igång med den omgående, säger Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancermissen på NUS

Mer i ämnet