Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt stor brist” – se hur poliskåren i landet drabbas när det är slut på kläder på lagret. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Brist på poliskläder efter upphandling – facket i Umeå kritiskt: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på delar av polisuniformen runt om i landet – då man stått utan uniformsavtal. Nu har man ett nytt avtal på plats men det saknas regnjackor som är en del av polisernas skyddsutrustning.

– Det är väldigt allvarligt, säger Joakim Moritz, ordförande Polisförbundet i Västerbotten.

Det var efter att Polistidningen uppmärksammat att det i polisregion Mitt att det inte fanns regnjackor, som det började strömma in kommentarer i sociala medier, från hela landet, om bristen på vissa uniformsplagg.

”Nerblodade byxor med hål i så man ser underkläder. Finns inga byxor att få ut”, skriver en användare om situationen i polisregion Nord.

Facket är kritiskt och menar att detta inte ska få ske 2024.

– Vi kan inte ha det så att man får låna mellan kollegor för att det inte finns utrustning, säger Joakim Moritz, ordförande Polisförbundet Västerbotten.

Drabbar utbildning

Vid polisutbildningen i Umeå har man märkt av bristen på uniformspersedlar. Enligt Joakim Moritz är det viktigt för polisstudenterna att få öva med uniform.

– När vi hamnar i stressade situationer ska man gå på muskelminnet, man ska inte behöva leta i fickor och annat efter sina grejer, säger han.

Kläder på ingång

Regionpolischef Micael Säll Lindahl säger att man nu har ett avtal på plats och att kläder är på ingång. I första hand prioriteras polisstudenterna.

– Det har blivit en fördröjning och bakgrunden är en upphandling som överklagats. Det här är nackdelen med lagen om offentlig upphandling, vi blir exponerade för en ganska stor risk och får problem med stabiliteten, säger Säll Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.