Dåligt bredband räddningen för telefonerna

Uppdaterad
Publicerad

I norra Wales finns Storbritanniens långsammaste bredband och riktigt usel mobilmottagning – men där löser man inte telefonproblemet genom att stänga av det fasta telenätet – snarare tvärtom.

I Erw Fawr i Conwy i norra Wales var bredbandshastigheten 0.6 mb/s när den mättes tidigare i år och det är långsammast i hela Storbritannien. Här övergår fibernätet i telefonlinje och landsbygden får lita till telefonuttaget för internet. Och dålig mobiltäckning och långsamt internet är ett problem som journalister i området är bekanta med.

– Jag kommer ofta i kontakt med personer som hittat på kreativa lösningar för att komma runt problemet. Företagare som tar med sig datorn till stan för att hitta wifi när inte bredbandet fungerar hemma till exempel, säger Chris Dearden, journalist på BBC i Bangor som specialiserat sig på telekommunikationsfrågor.

Täckningsproblem i bergen

I Västerbotten täcks 85 procent av arealen av något eller flera av mobilnäten – i alla fall när mobiloperatörerna själva får redovisa sina täckningskartor. 4G är ännu bara tillgängligt i städerna, men det ska det bli ändring på nu när flera telekomföretag har satt upp eller planerar att sätta upp master på flera ställen i länet.

I norra Wales finns inget 4G överhuvudtaget och 3G fungerar inte dåligt på grund av det bergiga landskapet, masternas täckning når inte ned i dalgångarna. Men det är inte bara där som det är problem.

– Man kan sitta och surfa utan problem på vissa platser i bergen, medan större orter fullständigt saknar uppkoppling. Det är som ett lotteri, säger Chris Dearden.

Under 2015 och 2016 planerar den walesiska regeringen att bygga ut fibernätet i området, men utvecklingen går långsamt och Raphael Callaghan, som bor i Ewr Fawr, är orolig för att det kommer att ta ännu längre tid.

– Vi behöver inte supersnabbt internet, det räcker med hygglig hastighet, säger han.

Kopparlinan blir kvar

Varken mobildata eller bredband är tillförlitligt i norra Wales och kanske är det därför som samhället sätter sin tilltro till det fasta telefonnätet. Inte ens i de mest otillgängliga delarna av landet är det tal om att stänga ner den gamla kopparlinan.

– Snarare kommer vi nog att se kopparlinan som det främsta medlet för telekommunikation i den här delen av världen de närmsta 15-20 åren, säger Chris Dearden.

Telefoni i Wales

Liksom Televerket privatiserades och bytte namn till Telia blev också den brittiska motsvarigheten, British telecommunication, privatägt i början av 90-talet och heter nu BT group. BT group äger och underhåller det mesta av det fasta telefonnätet i Storbritannien. Mobiloperatören O2 grundades av British telecommunications under 80-talet. O2 har ingen 4G-täckning i norra Wales och bara fläckvis 3G-täckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.