Klockan 21.00 på torsdagkvällen sänds Plus i SVT1. I kvällens avsnitt testar man bland annat innehållet och smaken i färdiglagade köttbullar, och i expertjuryn sitter Eva-Britt Kvarnbrink, universitetsadjunkt vid Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet.
Testet avgörs i tre ronder och när juryn sagt sitt, ja, då släpps de inte iväg förrän de har besvarat frågan:
Varför luktar det fis när man öppnar ett paket köttbullar?
– Det är en livsmedelsgas, en slags modifierad atmosfär som innehåller en blandning av koldioxid och kväve, säger Kvarnbrink och fortsätter:
– Den tillsätts för att öka hållbarheten, och är helt ofarlig och försvinner snabbt. Precis som en vanlig fis.
I programmet deltar också Ingrid Persson, matskribent och Umeåbo. Dessutom avgör fritidsbarnen på Brännlands skola vilken köttbulle som smakar bäst.
Se expertpanelen diskutera pruttlukten i klippet ovanför.