Under hösten vill polisen anställa nästan 150 personer i regionen. Det handlar om att återanställa gamla poliser, ta emot ett stort antal polisaspiranter och anställa civila handläggare. Nyrekryteringarna ska bland annat snabba på polisen utredningsarbete.
– Ja, det handlar om brott som polisen ska utreda, allt från misshandelsärenden till snatterier och stölder, säger Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef.
Hinner inte utreda
Bland de civila utredare som ska anställas finns bilinspektörer, forensiker och handläggare för gränspolisen. Och att hinna med fler utredningar är viktigt, för det är ett arbete där polisen i regionen idag ligger efter.
– Vi hinner inte utreda i samma takt som de kommer in, säger Säll Lindahl.
Förstår kritiken
Polisen Region Nord har den senaste tiden fått mycket kritik, både internt där poliserna själva tycker att det tappat i effektivitet och nu senast från norrländska glesbygdspolitiker som tycker att polisen syns för lite.
– Det finns kritik och det får man ha respekt för, för det är en stor förändring. Vi gör om hela svenska polisen, säger Säll Lindahl.
Ny brottslighet
Säll Lindahl menar att omorganisationen är nödvändig, även om den inte kommer att vara helt smärtfri. En ny sorts brottslighet kräver en ny sorts polisorganisation, menar han.
– Brottsligheten är nationell och internationell, förut var den i större utsträckning lokal, och polisen måste anpassa sig.
Följer brottslingarna
Han tar som exempel inbrottstjuvar som på kort tid rör sig genom hela landet. Det ställer krav på en polis som kan följa de över stora områden, utan att fastna i olika regionala organisationer.
– Har vi något som pågår i Norrbotten som är på väg söderut, så kan vi varsla Västernorrland och Jämtland. Tack vare att vi har knytit ihop svensk polis så har vi en mycket bättre koll på seriebrottsligheten än vad vi någonsin haft.