• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hur tycker du att namnet ska stavas? Gå in och rösta i slutet av artikeln! Foto: SVT

Får inte stava namnet med ”ck”

Uppdaterad
Publicerad

Blattniksele eller Blattnicksele? Nu har Lantmäteriet sagt sitt.

Det var 2012 som Blattnicksele intresseförening (som även de stavar med ”ck”) begärde stavningsändring av bynamnet, från Blattniksele till Blattnicksele. Den senare stavningen används redan av många.

Samma år blev Sorsele kommun samiskt förvaltningsområde, ortnamnskyltarna byttes ut och en samisk stavning lades till.

”När detta skedde i vår by blev den tidigare stavade Blattnicksele-skylten olyckligt utbytt till en skylt stavad utan ck. Både boende i byn och kommunen, lokala företag, turister och andra har reagerat starkt på detta och nu begär vi att namnet ska ändras. I postadress, folkmun, företag och annat har alltid stavningen med 'ck' använts”, skriver Blattnicksele intresseförening i sin ansökan till Lantmäteriet.

Kommunen stödjer förslaget

Även Sorsele kommun stödjer förslaget, liksom flera av traktens fastighetsägare som fått en förfrågan från Lantmäteriet. Av de 155 tillfrågade sa 42 ja till Blattnicksele, men bara en person sa nej. Resterande 112 fastighetsägare har inte svarat på förfrågan.

I Lantmäteriets undersökning har de frågat dels Riksantikvarieämbetet, som inte har något att invända mot den förelsagna ändringen, dels Institutet för språk och folkminnen – som menar att det inte är ”god ortnamnssed i enlighet med kulturmiljölagen” att ändra stavningen. De skriver också i sitt yttrande att namnet i fastighetsregistret och föregångaren jordregistret alltid skrivit utan c.

”Detta register har normerande status i alla officiella sammanhang vad gäller stavningen.”, skriver institutet.

”Namnformen kan urholkas”

Men trots kommunens stöd och invånarnas vädjan blir det alltså inget namnbyte. Lantmäteriet håller sig till Instutitionen för språk och folkmunnens sida, och godkänner inte ändringen med stöd av förordningen om fastighetsregister.

”Ett medgivande av den önskade stavningsändringen skulle innebära att det inte vore möjligt att neka även andra intressanters önskemål om att stavningsändra namn i samma riktning. Detta skulle på sikt urholka legitimiteten för de fastställda namnformerna”, skriver Lantmäteriet i sitt beslut.

Hur tycker du att det ska stavas? Rösta nedan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.