Foto: TT

Allt färre chanser till utbildning i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Akademi Norr jobbar för att få fler högre utbildningar till inlandet, men det har blivit allt svårare. En orsak är att universitetet fokuserat på kuststäderna.

Storuman är en av alla kommuner där det blivit svårare att läsa på högre utbildningar de senaste åren.

– För en kommun som Storuman tappar vi många unga vuxna på en sådan sak. Jag hade aldrig läst min utbildning om den inte fanns att läsa här, säger tidigare studenten Zandra Salo.

Distansutbildningar har minskat

Sveriges högskolor och universitet har dragit ner på sina distansutbildningar. Från över fyra och ett halvt tusen höstterminen 2008 till strax under fyra tusen, 2013. Akademi Norr, som är ett samarbete mellan 13 kommuner, jobbar för att få till mer högre utbildning till respektive kommun, men de tycker att läget ser dystert ut.

– Vi behöver mer högutbildade personer som kan jobba här i Storuman. Det kanske inte är så lätt för någon som växt upp i en stad att flytta till Storuman. Chansen att personer stannar här är större om utbildningen finns här, säger Gudrun Viklund administratör på Akademi Norr.

Distansutbildningar är inte bara vad Akademi Norr vill ha i sina respektive kommuner. Platsbelagda utbildningar i kommunernas lärcentran tycker de också är något som saknas.

Hoppas kunna utveckla samarbete

Umeå universitets samarbete med Akademi Norr har minskat de senaste åren och antalet fristående distanskurser har minskat även från deras håll. Däremot har antalet program som går att läsa på distans ökat på universitetet och de hoppas att kunna utveckla samarbetet igen.

– Under de senaste 10 åren har vi haft fokus kring universitetets ansvar vid kuststäderna, säger prorektor Anders Fällström och fortsätter:

– Det tror jag har drabbat inlandskommunerna och nu försöker vi anpassa oss efter hela regionen egentligen.

Så ni ser en vändning i den negativa trenden för inlandet?

– Det gör vi, men det kommer se ut på ett annat sätt än det gjorde för några år sen. Vi vill jobba på ett hållbarare sätt, säger Anders Fällström.

Använda teknik

Det Umeå universitet vill utveckla är så kallade flexutbildningar som går ut på att man med hjälp av teknik gör att inlandsstudenter och campusstudenter har samma lektion samtidigt. Och det skulle vara ett lyft för exempelvis Storumans kommun.

– Alla kan inte åka till ett universitet och plugga. Vi behöver fler valmöjligheter och det här är ju en sådan grej, säger Gudrun Viklund på Akademi Norr.

De här kommunerna ingår i Akademi Norr

Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Norsjö, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Sollefteå, Kramfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.