Den 24 april förra året spelade Skellefteå AIK den avgörande finalmatchen mot rivalen Frölunda. Likt många matcher hade Skellefteå Kraft en tillställning i deras loge.
Dokumentationen som SVT Nyheter Västerbotten tagit del av visar att evenemanget bokfördes som extern representation. Men namnlistan innehåller bara personer som jobbar på Skellefteå Kraft – samt Hans Kreisels fru och ytterligare en personlig gäst till Kreisel.
Läs även: Familj och vänner bjöds – företaget betalade
Vd:n uppmuntrar till folk i logen
Skellefteå Kraft bjuder många företag och personer på hockey under säsongen. I en intervju med SVT säger företagets vd Hans Kreisel så här:
– Jag utgår ifrån att det som hände vid det här tillfället är ett av våra återkommande problem. Det var en helg, en söndag och vi hade inte fått några gäster till matchen. Varför man då bjöd interna, det vet jag inte. Det var inte jag som organiserade den här matchen. Men jag var där med min hustru för att fylla en plats.
Efter intervjun begär SVT ut uppgifter om vilka externa personer som bjudits till finalmatchen. Några dagar senare får vi svaret att det inte skett några inbjudningar. Finalmatchen var i själva verket ett internt möte.
I Skellefteå Krafts interna rutiner står det:
För anhöriga är grundregeln att de inte får delta i några som helst representationssammanhang, förutom vid företagsfester. Undantag därutöver kan förekomma vid speciella tillfällen och ska alltid godkännas av respektive bolags vd i förväg.
– När det gäller just logeutnyttjandet till exempel, så är jag en av de som är positivt inställd till att det finns folk i logen. För kan man få in folk i logen som passar i det här affärsmässiga sammanhanget som man skapar i logen så är jag positivt inställd till det. Men är det en anhörig, då är vårt regelverk tydligt. Då får man betala för det själv, säger Hans Kreisel.
Men i det här fallet var det Skellefteå Kraft som stod för kostnaderna för Kreisels personliga gäster. Och efter att SVT Nyheter Västerbotten har ställt detaljerade frågor om representationen och begärt ut fakturor och dokumentation har Hans Kreisel fått löneavdrag.
– Där har vi ju rutiner hur det ska fungera. Man ska ange vem som varit med sen ska det gå ner till redovisningen som ska fånga upp det där. Men det har inte fungerat riktigt bra, säger Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel.
Skärper rutinerna efter granskningen
Hans Kreisel skriver senare i ett mejl till SVT att redovisningsavdelningen hanterar 40.000 fakturor per år och att sådana här sällanhändelser slinker igenom.
Skellefteå Kraft har efter SVT:s granskning också skärpt rutinerna för hur medarbetare rapporterar representation. De kommer också att genomföra stickprov en gång per år för att se så att allt sköts korrekt framöver.