Det är kinesiska forskare som är först ut och ska behandla den vanligaste formen av lungcancer med hjälp av den nya tekniken.
Den snabba premiären förvånar Magnus Lundgren som är CRISPR-forskare i Uppsala.
– Det gick fort alltså. De har inte slagit på stora trumman. De har inte gått ut i media, så därför flög de lite under radarn, säger Lundgren till Sveriges Radio.
De kinesiska forskarna ska med hjälp av genkniven förändra generna i blodet hos de allra sjukaste patienterna, där ingen annan behandling hittills hjälpt. Blodcellerna ska tas ur kroppen, förändras och sedan stoppas tillbaka.
Bättre på att angripa cancerceller
– Man ska ta bort en sorts säkring på cellerna så att de blir mer aggressiva och bättre på att angripa cancercellerna, säger Magnus Lundgren, CRISPR-forskare i Uppsala, till Sveriges Radio.
Forskarna hoppas på så vis göra kroppens immunförsvar mer aggressivt. Det här är en metod som delvis använts tidigare, men aldrig förr med den här nya, billiga och effektiva genkniven CRISPR-Cas9, säger Ekot.
Genkniven CRISPR-Cas9 upptäcktes av Umeåforskaren Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna från Kalifornien. Upptäckten var en het kandidat till Nobelpriset 2015.