• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här begravdes de radioaktiva älgarna

Uppdaterad
Publicerad

Tjernobyl slog hårt mot Västerbotten; mot renarna, mot svampen, mot människorna – och mot älgarna, som fick massbegravas på grund av radioaktiviteten. SVT återvänder till gravplatsen.

– Vi fick gräva ned flera älgar här i skogarna vid Ängersjö, mellan Umeå och Nordmaling, berättar jägaren Jan Engman, och fortsätter:

– En av älgarna var på 6400 becquerel. Det var bara att gräva ned dem.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Under 20 års tid fick jägarna sända in prover på köttet för analys. Det är först de senaste 10 åren som det varit så låga strålningsnivåer att man klarat sig från detta.

Strålningsnivåerna mättes

Tjernobyl betydde också att människornas strålningsnivå mättes på flera håll i länet. FOA, nuvarande FOI, åkte runt med en mobil helkroppsmätare och mätte ett par 100 Västerbottningar.

Kunde se kvaliteten på maten

– Det var lätt att mäta. Det tog bara 15 minuter. Vi kunde tydligt se tydligt om folk hade ätit mycket älg, fisk eller renkött som innehöll höga strålningsnivåer, berättar Lennart Johansson, professor i strålfysik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet