Rånrisk på bussar – kontanter stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den som tänker åka buss i med länstrafiken i Västerbotten kan inte längre använda sig av kontanter, det för att Länstrafiken nu ska stärka säkerheten för busschaufförerna. Men vissa resenärer är kritiska till beslutet.

Det är kort eller förköpsbiljett som gäller på Länstrafiken från och med den 13 juni när bussarna som trafikerar vägarna i Västerbotten blir helt kontantfria, något som busschauffören Mikael Lindberg tycker är positivt.

– Det känns ganska skönt. Dels att det kommer att ta mindre tid för oss att växla men också för säkerhetens skull, säger han.

”Har blivit bestulen i tjänst”

Mikael Lindberg har inte personligen råkat ut för något rån i samband med sitt jobb. Men vet att problemet varit större i tätorterna.

– Det är ett mindre problem för oss jämfört med dem som kör inne i stan. Det kan bero på att vi spenderar mer tid i färd och har färre stopp. Jag har personligen upplevt att jag blivit bestulen i tjänst, men inget rån. Det här handlar mer om att det ska vara lika för alla.

Läs också: Allt färre betalar med kontanter

Resenärer kritiska

Men en del resenärer känner en oro när nu kontanterna försvinner helt.

– Jag tycker att det är ganska dåligt. När jag var yngre hade jag inte tillgång till ett kontokort och för att kunna åka buss behövde jag betala med kontanter, säger resenären Felicia Magnusson.

– Jag tycker om att ha pengar och inte använda kort. Man har dock inte så mycket att säga till om så det gäller att bara gilla läget, säger Sara-Lena Lindgren, som sitter och väntar på en vän vid en av hållplatserna.

”Kontanter är en säkerhetsrisk”

Västerbotten är ett av de sista länen i landet som fortfarande har kvar kontant betalning på länsbussarna. För att möta kritikerna försöker man underlätta övergången med speciella betalkort och appar, som ska kunna skötas mellan både barn och föräldrar.

– Vi gör det för att förbättra arbetsmiljön för våra förare, för så länge man hanterar kontanter så är det en säkerhetsrisk, som vi vill försöka ta bort, säger Harriet Söder, vd vid Länstrafiken i Västerbotten.

– På sätt och vis förstår jag de äldre som tycker att det handlar om låtsaspengar och känslan av att inte ha kontanter i handen, men idag får man inte tag på några kontanter utan kort. Om man tar bort mellanhanden så tror jag att det är ganska nyttigt, säger busschauffören Mikael Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.