Förhoppningen om att DNA-proverna som Länsstyrelsen tagit på vargparet ska ge något resultat har misslyckats. Fyra av fem prover har hittills analyserats men ingen av dem visar var vargarna kommer ifrån eller om de är viktiga för den svenska vargpopulationen.
Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, säger att de nu väntar på att snön ska börja falla så att de återigen kan spåra vargarna.
– Vi kommer att fortsätta att ha möten med samebyarna om hur vi ska hantera det här. Men hur vi ska gå vidare med det här styrs av vilka problem som eventuellt kommer uppstå för samebyarna, säger hon.
Läs även: Skoterförbud i fjällen efter vargsikte
Vill att åtgärder vidtas snabbt
Men medlemmarna i Jägareförbundet Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att de inte kan acceptera en fast etablering av en vargstam i länet och att Länsstyrelsen bör skyndsamt vidta åtgärder för att få bort vargparet från länet.
– Alldeles oavsett om de vargar som det nu är fråga om skulle vara invandrade och genetiskt värdefulla, så finns inget oavvisligt skydd för dem om de angriper hundar, tamboskap och renar.
Kan det sluta med att det blir en skyddsjakt?
– Ja, det kan det göra. Men i så fall blir det inte en jakt som vem som helst kan gå ut och genomföra, utan det blir Länsstyrelsen som bestämmer vem det är som ska genomföra jakten, säger Linda Backlund.