Kommunalråd vill införa strålningsfri zon

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen utreder om en by utanför Åsele ska bli en strålningsfri zon där inga mobilmaster får sättas upp inom en mils radie. Byborna är kritiska. – Vi kan inte bo här om vi inte får en riktig mobiltäckning. Som det är i dag är det skandal, säger Dan-Åke Persson.

Åsele kommun utreder om ett område som kallas Sörnoret ska bli en så kallat lågtstrålande zon. Det innebär att inga master ska få sättas upp inom en mils radie nära bebyggelse.

– Det blir en tillflyktsort för de personer som är strålkänsliga. Strålningen tar kål på deras kropp, säger Åseles kommunalråd Brage Sundberg (Åselepartiet).

”Kan inte tvingas bo i en bunker”

Bakgrunden till att kommunen utreder frågan är ett medborgarförslag som skickats in. Kommunalrådet i Åsele är mycket positiv till förslaget.

– Det är inte människovärdigt att leva med de här bekymren. De klarar inte av att bo någonstans och kan ju inte tvingas bo i en bunker med en meters betong, säger Sundberg.

Stark kritik från bybor

Det bor 14 personer i Sörnoret, tolv av dem har skrivit under en protestlista som de lämnat in till kommunen. De har redan idag väldigt dålig mobiltäckning och är väldigt kritiska till förslaget.

–Vi kan inte använda röksignaler för att nå omvärlden. Vi är äldre allihopa, och vi kommer att behöva ett trygghetslarm. Då kan vi inte ha det som vi har det idag. Det här vill vi inte höra talas om, säger Helen Persson, Sörnoret.

”Full respekt för dem”

– Det är en avvägning. Jag har full respekt för dem och deras skrivning ska behandlas. Vi ska titta på om det finns någon teknisk möjlighet att ge de boende en bättre mobiltäckning på något annat sätt, säger kommunalrådet Brage Sundberg (Åselepartiet).

Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer riskerna med strålning. Det har tagit del av mycket forskning på området och enligt myndigheten finns det inget som visar på att svaga radiovågor är farligt för människor.

– Vi har vänt på många stenar och kvalitetsgranskat forskningen. Det blir allt mer osannolikt att man ska kunna hitta något som skulle kunna vara hälsovådligt med så här låga exponeringsnivåer, säger Torsten Augustsson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Enligt myndigheten finns det inget som visar att det finns några hälsorisker med att bo eller vistas nära basstationer så länge dessa satts upp på ett lämpligt sätt.

Litar inte på myndigheten

Förslaget om lågstrålande zoner ska behandlas i arbetsutskottet i veckan. Kommunalrådet i Åsele säger sig ha tagit del av annan forskning som visar att strålning kan vara farligt och ifrågasätter det som Strålsäkerhetsmyndigheten lutar sig mot.

– Den forskningen som är sponsrad av telebolagen, säger Brage Sundberg, Åseles kommunalråd.

Litar du inte på myndighetens rekommendationer?

– Nej, det gör jag inte med den kunskap som jag har införskaffat genom annan forskning, säger Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.