– Det är ett riktigt dåligt avtal. Om man tidigare haft svårt att rekrytera brandmän så kommer det framöver bli ännu svårare för det finns ingen morot, säger Per Holmgren, deltidsbrandman i Holmsund utanför Umeå.
På vissa håll i landet har det nya avtalet lett till massuppsägningar på grund av det, i deras ögon, sämre avtalet som träder i kraft den första maj 2017 och gäller ett par år framåt i tiden.
Funderar på att inte fortsätta i yrket
– De har fixat och trixat med siffror, höjd dagersättningen men sänkt kvälls- och nattetid så vi är förlorare, säger Per Holmgren,
Han har själv kontaktat politikerna för att få en diskussion om deltidbrandmännens avtal och säger att han inte tänker fortsätta i yrket om det inte blir en förändring snart.
– Vi vill ha ett modernt avtal. Det är många små delar som gör att vi i slutändan inte vinner något på hur det är skrivet och vi har en urusel löneutveckling, säger han.
Höjer timersättning och sänker OB
”Tjänstgöring som föranletts av larm” som avtalet säger ska inte längre ge OB-ersättning, istället höjs timersättningarna dagtid så att det blir mindre skillnad om det händer natt eller dag.
– Vi har generellt fler timmar kvälls- och nattetid vilket gör att vi i realiteten förlorar även här.
Många familjer där en är deltidsbrandmän måste ha två bilar och när det i det nya avtalet ersättningen för bil halveras blir det en försämring som blir kännbar menar brandmännen som går från 300 kronor till 150 kronor i ersättning över riket.
Den tredje och sista större försämringen som brandmännen pekar på är att sommarersättningen blir ordentligt kapad.
– För mig rör det sig om många tusenlappar och det känns inte alls roligt, säger Per Holmgren.