Foto: SVT

Lycksele blir landets minsta BB

Publicerad

Om två veckor läggs BB i Sollefteå ned och då blir BB i Lycksele minst i landet räknat på antalet födslar. Hälften av dom kvinnor som föder barn i Lycksele har tio mil eller mer att åka för att föda, men kurser i bilfödslar av det slag som ordnas i Sollefteå, tror man inte på i Lycksele.

BB vid sjukhuset i Sollefteå stänger den sista januari, då blir Lycksele minst i landet. I Sollefteå har debatten om att det blir långa avstånd för blivande mammor att åka varit het. I Lycksele är avstånden riktigt långa för en del. I fjol föddes 399 barn i Lycksele, det har inte fötts så många barn på 12 år, så siffran är glädjande.

– Jätteroligt, säger Margot Andersson, avdelningschef vid BB i Lycksele.

Hälften av föderskorna åkte tio mil

20 av de kvinnorna tvingades åka mer än 30 mil för att föda. Hälften av kvinnorna hade minst tio mil. För nyblivna föräldrarna Sofie och Kenneth From som ”bara” hade åtta mil till Lycksele är rådet tydligt.

– Åk så fort som möjligt, så tänkte vi, säger Sofie From som just fått en flicka.

Uppmanas att komma tidigt

Även barnmorskorna uppmanar kvinnorna att åka in med god tidsmarginal.

– Vi uppmanar kvinnorna att komma extra tidigt då avstånden här är så långa. Vi erbjuder möjlighet till flera dygns övernattning om det skulle behövas. Sedan har vi också alltid en ambulans redo att åka och möta kvinnorna på vägen om det skulle behövas, berättar Margot Andersson.

Erbjuds kurser i bilfödande

BB i Sollefteå är borta efter den 1 februari, kvinnor får föda i Örnsköldsvik eller Sundsvall istället. I Sollefteå erbjuds familjerna istället kurser i ”bilfödande” hos ABF. Något man inte tror på i Lycksele.

– Vi tror inte på  att utbilda familjer i ”bilfödande”, säger Margot Andersson. Vi satsar istället på säkerhet och få in kvinnorna tidigt till Lycksele. Mer komplicerade födslar skickar vi alltid till Umeå, fortsätter hon.

– Vi tänker inte på att det är långt och farligt, utan vi räknar med att hinna och att det skall gå bra. Sedan så finns det ju alltid folk i byarna som kan hjälpa till om det skulle knipa och bli en snabb födsel,  säger Sofie From från Norsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.