En av de som drabbats av att få ett lösenord kapat är Lyckseles kommunalråd Lilly Bäcklund (S). Hennes lösenord till sociala mediesidan LinkedIn läckte ut på nätet i maj i år.
– Det kändes som att man gick omkring väldigt naken och blottad. Sen tänkte man ”vem eller vilka har tillgång till det här och vad vill de göra med det”. Men jag tycker att informationen jag fick av sidan i samband med läckan var bra, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund.
Kan handla om flertal sidor
Att lösenordet till exempelvis ett LinkedIn eller Dropbox-konto ligger ute på nätet kanske inte låter så illa, men ofta har användarna samma lösenord till flera källor. Det skulle till exempel betyda att personernas mail, Facebook, Twitter-konton och annat också skulle kunna vara utsatta.
– När det inträffar sådant här synliggör man hur viktigt det är att man inte använder samma lösenord på olika ställen. Då är du sårbar som individ, säger Lilly Bäcklund.
Tusentals kommunanställda är drabbade
I slutet av augusti i år rapporterade flera medier att företaget Dropbox blivit hackade på över 60 miljoner användare. När vi söker i listan hittar vi åtminstone tre välkända Västerbottningar – men det är nog bara toppen av isberget.
Söker man på kommunanställdas mailadresser i länets två största kommuner har 227 Skellefteåadresser och 843 Umeåadresser drabbats.
”Otroligt viktigt att tänka sig för”
Tomas Forsgren är IT-chef på Umeå kommun och han menar att läckagen är ständigt återkommande. Han pratar också om vikten av att ha olika lösenord på alla konton.
– Det är så otroligt viktigt att tänka sig för. När man startar ett nytt konto ska man ha ett unikt lösenord, säger Tomas Forsgren och fortsätter:
– När det kommer sådana här läckage som blir kända då vidtar vi återgärder kontinuerligt. Det är en hel palett och riktigt vad vi gör vill jag kanske inte gå in på, men vi jobbar ständigt med den här frågan.