Arne Hellsten. Foto: SVT.

Lycksele möjlig Norrlandshuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Onsdag 9 mars väntas regeringen presentera utredningen om framtidens regioner i Sverige. I de fyra nordligaste länen är de flesta lokalpolitiker positivt inställda till en stor region för norra Sverige.

De fyra residensstäderna Härnösand, Östersund, Umeå och Luleå är alla redo att stå värd för den politiska ledningen för en ny region. Från södra Lappland kommer ett femte förslag:

– Gör Lycksele till huvudstad, det är den bästa platsen, den konkurrerar inte med någon av kuststäderna, säger inlandspolitikern Arne Hellsten.

Regionfrågan

Arne Hellsten leder ett lokalt parti – Malålistan – i den lilla inlandskommunen Malå. Han är också ledamot av Region Västerbottens fullmäktige. där han för flera år sen lanserade Lycksele som möjlig huvudstad i en framtida region...

– Det var en del som log åt förslaget, och det bottnade nog mest i synsättet att störst alltid ska gå först. Men vi måste tänka nytt och komma från det tankesättet, säger Arne Hellsten.

”Vi har allt som behövs”

Roade leenden på umepolitiker har med tiden ersatts av nyfikenhet och förståelse. Återstår att övertyga övriga län i Norrland om Lyckseles förtjänster.

– Det vore bra för regionen att ha ledningen i Lycksle. Vi har allt som behövs, goda kommunikationer, bredband och ligger nära regionens mitt, säger Lilly Bäcklund (S), kommunalråd i Lycksele och ordförande i Västerbottens socialdemokratiska partidistrikt.

Förebilden: USA

Arne Hellsten ser förebilderna i USA, där flera stora stater har sin politiska ledning i små städer.

– I en region stor som halva Sverige, måste vi decentralisera så mycket som möjligt av makten, annars kommer det inte att fungera. Den viktigaste betydelsen av att lägga parlamentet i Lycksele är en symbolfråga: att regionen också bryr sig om inlandet, säger Arne Hellsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet