Frågan om storregion i Norrland har stötts och blötts under 20 års tid men i sommar tar projektet ett stort kliv framåt när regeringens indelningskommitté lämnar in sitt förslag på en ny norrlandsregion. Ett norrlandslän helt enkelt.
Politiker som är för en storregion pratar främst om samordningsvinster inom landsting och infrastruktur, och politiker som är emot pekar på avstånd och demokratiproblem. Och medan de flesta politiska partier ställer sig bakom reformen, visar en Sifo-undersökning att det finns en klar övervikt av nejsägare i de fyra nordligaste länen.
– Det blir alldeles för stort. Det kanske blir längre till beslutsfattarna, säger Inga Nyman-Pistokoski i Haparanda.
Stora avstånd
Avstånden är förstås en stor fråga i Norrbotten. Ett län som redan har stora avstånd. Och det är framförallt i Norrbotten som frågan om folkomröstning drivs. Flera partier driver frågan men främst är det Sjukvårdspartiet med Kenneth Backgård i spetsen som tycker att folket borde få säga sitt i storregionsfrågan.
– Jag tycker att vi har alldeles för lite folkomröstningar i Sverige. Jag tycker att vi skulle utnyttja den möjligheten mer, menar Ann-Sofie Spolander, Haparanda.
”En vanlig jävla bonnlurk”
Västerbotten är det län där politikerna är mest överens. Idag tycker alla partier, utom Sverigedemokraterna, att en storregion är en bra ide. Socialdemokraterna i Västerbotten har drivit frågan länge trots konflikter mellan länen. 2009 stannade faktiskt processen upp när kammarkollegiet sa nej till storregion eftersom de fyra landstingen inte kunde komma överens.
– Jag kan inte förstå vitsen. Men jag är ju en vanlig jävla bonnlurk så jag förstår inte det där men i mitt huvud funkar det inte, säger Bengt-Ivan Eriksson i Malå.
Rivalitet mellan områden
Om Västernorrland skulle utgöra en provkarta på hur ett framtida stornorrländskt samarbete skulle kunna se ut, finns det kanske skäl att bli lite fundersam.
Rivaliteten mellan Ångermanland och Medelpad är stark och djupt rotad, inte minst i sjukvårdsdebatten. Där har den aktuella frågan om en eventuell nedmontering av Sollefteå sjukhus splittrat socialdemokraterna i länet.
– Det blir bra om dom gör så. Då kan dom jobba tillsammans och bli starkare faktiskt, menar Roholahzaki Asadi i Härnösand.
”Lite diktatur”
I Jämtland har motståndet mot en norrlandsregion varit stort. De flesta partier har varit emot och i Härjedalen har samtliga partier sagt nej. Socialdemokraterna i Jämtlands län har velat men till slut bestämt för att stå bakom ett ja.
– Att myndigheterna säger att si och så ska det bara vara det är litet diktatur över det hela tycker jag, säger Sigmund Haugland, Sveg.