Sedan 2013 har det virtuella hälsorummet i Slussfors, i Storuman, funnits. Invånarna kan där själva ta blodprov och prata med en läkare via videolänk helt på distans. Projektet har fått internationell uppmärksamhet och projektet beskrivs som lyckat.
– Jag brukar gå hit ofta för att själv kolla mitt blodtryck och ibland prata med doktorn. Då är doktorn i TV:n, det går jättebra, berättade 84-åriga patienten Ann-Lisa Lirell för SVT Nyheter för två år sen.
Fler kommuner får virtuella hälsorum
Nu får Glesbygdsmedicinskt centrum ett bidrag från EU, på 14,3 miljoner. Pengarna ska användas till åtta nya virtuella hälsorum i andra kommuner. Sju av dem ska ligga i Västerbottens län och ett i Norrbotten.
De nya virtuella hälsorummen kommer att kallas samhällsbaserade hälsorum och ska kunna användas till mer än bara sjukvård.
– Tidigare har vi benämnt rummen som virtuella hälsorum men har insett att det finns fler samhällsfunktioner som kan vara svåra att nå ute på glesbygden, exempelvis arbetsförmedling och försäkringskassa, säger Pia Kristiansson, projektledare på Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman, i ett pressmeddelande.
Rummen beräknas vara i bruk redan i början på nästa år och kommer att placeras i Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Storumans, Sorsele, Malå, Norsjö och Arjeplog.