Foto: SVT.

Ministern tar jobbstressen på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tar jobbstressen på största allvar. Hon har nyligen tagit fram en ny arbetsmiljöstrategi med fokus på stressrelaterad ohälsa.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ser allvarligt på jobbstressen. Hon blir förundrad när hon hör att brevbärare som Åsa Åsberg har det så stressigt på jobbet.

– Att hon inte ska ha tid att tala med en journalist tycker jag låter väldigt märkligt, men jag har svårt att kommentera ett enskilt fall som jag inte har inblick i, säger Ylva Johansson.

#jobbstress

Många stressar

Hon konstaterar att det är väldigt många som har det ohälsosamt stressigt på jobbet.

– Jag ser väldigt allvarligt på detta.

Ministern framhåller att det är arbetsgivarna som har det yttersta ansvaret och därför hoppas hon själv mycket på den nya föreskriften. Inte minst därför att skyddsombuden på arbetsplatserna nu ges möjlighet att kunna agera på ett annat sätt än tidigare.

– För att följa upp effekterna av föreskrifterna inrättar vi nu också ett dialogforum för regeringen, arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket, berättar Ylva Johansson.

Hon understryker att regeringen har en viktig roll att fylla för att sätta fokus på de här frågorna.

Därför har hon nyligen lagt fram en ny arbetsmiljöstrategi som formats tillsammans med arbetsmarknadens parter vilken har fokus på just stressrelaterad ohälsa. Den kommer enligt henne innebära fler inspektioner och granskningar.

Äldreomsorg i fokus

Dessutom blir det en särskild tillsynssatsning inom äldreomsorgen där även hemtjänsten ingår.

Och om de här åtgärderna inte räcker till?

– Då kommer vi med vidare åtgärder för nu ska vi vända den här trenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#jobbstress

Mer i ämnet