Lisa och Sophia Josephson ifrån Nordmaling. Foto: SVT

Nordmalingssystrar får stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbottens filmkulturstipendium på 75 000 kr går i år till systrarna Lisa och Sophia Josephson ifrån Nordmaling.

Systrarna arbetar just nu med dokumentärfilmen Tryggt Tråkigt Norsjö, en film om två tjejer som kör EPA-traktor och funderar på framtiden i ett litet arbetarsamhälle på den västerbottniska landsbygden.

– Det känns superbra! Vi fick ett annat stipendium tidigare i vår så nu kan vi göra filmen färdig, säger Sophia Josephson.

”Skickliga regissörer”

I motiveringen till stipendiet skriver Region Västerbotten bland annat så här:

”Med varsam hand lyfter Sophia och Lisa upp en historia som annars sällan gestaltas. Den här historien vill vi se förverkligas av dessa skickliga västerbottniska regissörer.”

– Vi hoppas på smygpremiär i Norsjö i december och världspremiär på filmfestivalen i Göteborg i januari, säger Lisa Josephson.

Här kan du se mer om systrarna

Kulturstipendierna är avsedda att stödja och uppmuntra utvecklingsarbete för kulturarbetare i Västerbotten. Övriga stipendiater 2016 är Kerstin Berggren – hedersstipendium, Anne Wuolab – litteratur, Ida Hansson – bildkonst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.