I dagsläget är det upp till förskolorna att avgöra hur man använder sig av till exempel skärmar och datorer. Går Skolverkets förslag igenom, så blir det i framtiden obligatoriskt att ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik.
Bra tycker man på förskolan Kungsgården i Umeå, där personalen redan använder sig av digitala verktyg i verksamheten.
– Vi i personalen jobbar med det som ett pedagogiskt verktyg, sen använder barnen det också på många sätt och vi ser dem som producenter, inte konsumenter, säger Inga-Maj Gradin, digitalista (digital specialist) och barnskötare på Kungsgården.
Inga-Maj Gradin menar att den digitala tekniken redan är en stor del av de små barnens vardag och att den inte går att undvika.
– Det är ett jättebra sätt att komplettera de verktyg vi har, och som det ser ut i dag med modern teknik så kommer de att möta det här ändå, säger Gradin.
Ni ser det som ett bra förslag?
– Jag tycker det, det går inte att blunda för att vi lever i den här världen och här har vi ett bra hjälpmedel. Vi sitter ju inte lektionstimmar och jobbar med programmering, utan använder det i leken, säger Inga-Maj Gradin.
Vill ha alternativ
Men det finns också de som tycker att förslaget är fel. En protestlista cirkulerar i landet, där föräldrar kräver att få ha kvar rätten att välja en mediefri förskola. På Waldorfförskolan Rosen i Umeå är man också skeptisk till förslaget, och tycker att det är bättre som det är i dag, när läroplanen inte är lika tvingande i frågan.
– Det skapar utrymme för alternativ för föräldrarna, att de själva får välja vilken typ av förskola de vill ha till sina barn, säger Jonna Lejdebro som är biträdande förskolechef på Rosen.
På Rosen vill personalen även i fortsättningen lägga fokus på vad man kallar den fria leken.
Den digitala tekniken får ingen plats i det?
– Det kan den absolut göra, blir det en sådan här ändring så måste vi ju anpassa oss till det, säger Jonna Lejdebro.
Skärmar ska främja lärande
Skolverket har nu fått in remissvar från förskolor i hela landet och ska under december lägga fram ett förslag till regeringen.
Varför vill man göra det här?
– Avsikten handlar om att vi ska skapa en röd tråd för att forma morgondagens medborgare med den moderna digitala tekniken. Poängen är att barnen ska utmanas till att använda digitala verktyg för att främja deras lärande och utveckling. Syftet är inte att de passivt ska titta på en skärm eller att det ska användas som barnpassning, säger undervisningsråd Christian Magnusson.