Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s Berno Jonssons rapportera om väderläget längs E4 mellan Umeå och Skellefteå. Foto: Berno Jonsson/SVT

Orange varning utfärdad för vind och snö längs mellersta Norrlandskusten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall. Varningen gäller Västernorrlands och södra Västerbottens kustland.

Från onsdag kväll till torsdag förmiddag väntas ihållande snöfall i kombination med en tidvis frisk ostlig eller nordostlig vind. Lokalt kan det komma 15-30 centimeter snö och på sina håll även stormbyar.

Höjd beredskap

Trafikverket meddelar att de höjt beredskapen och varnar vägtrafikanter att det väntar ett dygn med framkomlighetsproblem på både stora och små vägar i framför allt Västernorrland men även i södra delen av Västerbotten.

– Jag vill ännu en gång uppmana bilister att tänka över om man måste ge sig ut. Det kommer att bli besvärligt på vägarna, säger Karin Netterman, sektionschef på Trafikverket och fortsätter:

– Får du stopp, sitt kvar i bilen för din egen säkerhet. Ha gärna en skyffel med dig, varma kläder och liten matsäck om du fastnar någonstans.

Umeås plogbilar står beredda

Umeå kommuns gatudrift har beredskap för snöfallet och enligt gatudriftchefen Per Hilmersson är bedömningen att de ska kunna hålla alla gator och cykelbanor öppna det kommande dygnet.

– Men det kommer att vara besvärligt väglag på vissa gator under vissa tider på grund av drevsnö, så man får ta med i beräkningen att det säkert kommer ta längre tid att färdas och visa hänsyn till det, säger Hilmersson.

SMHI:S varning gäller från 16.00 på onsdagseftermiddagen fram till 12.00 på torsdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädervarningarna – gul, orange och röd. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Väderläget i Sverige

Överblick

Pinnat inlägg

Hur påverkas du av snökaoset i trafiken?

Har du bilder eller information om ditt närområde? Hör av dig till oss!

Hör av dig här eller mejla till tipsaoss@svt.se

Stillastående lastbilar i Skulebacken på E4

Flera lastbilar står stilla på E4 i höjd med Skulebacken, och blockerar trafiken. Enligt Trafikverkets prognos kommer trafiken att påverkas fram till 21.30. Den tiden kan komma att ändras.

Lite längre söderut har vägen varit avstängd i norrgående riktning på grund av bärgning av lastbil i Docksta. Där leddes trafiken om via Docksta fram till 20-tiden på kvällen.

Stopp på E4 vid Saltvik i norrgående riktning

Två personbilar och en lastbil var inblandade i en kollision på E4 vid Saltvik, norr om Härnösand.

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades till olycksplatsen. Det var stopp i norrgående riktning fram till 18-tiden. Skadeläget är oklart.

Stillastående lastbilar på E4 norr om Hudiksvall

Flera lastbilar står stilla på E4 i höjd med Tjurmyran, i riktning mot Gävle. Södergående körfält är helt blockerat. Sandtraktor är på väg till platsen och Trafikverket uppskattar att problemet kan vara löst till 20-tiden.

Markerad händelse

Halt väglag längs E4 i Västernorrland

Flera lastbilar har blivit stående längs vägen på grund av halkan. Bland annat har en lastbil fastnat i en backe nära Njurunda söder om Sundsvall. Även norr om Timrå har en lastbil blivit stående i höjd med Torsboda. Sandbilar är på väg men det finns risk för begränsad framkomlighet under eftermiddagen.

Trafik leds om i höjd med Docksta

Vid Docksta mellan Härnösand och Örnsköldsvik har ytterligare en lastbil blivit stående, som bärgas från platsen under kvällen. Trafiken leds om via Docksta fram till cirka 21.

Där är det också mycket halt med vatten som trycks upp och bildar så kallad svallis på vägen. Trots förebyggande åtgärder kan det vara besvärligt väglag de närmaste dagarna.

Även under onsdagen var det stora trafikproblem på sträckan.

Lastbil blockerar E4 norr om Hudiksvall

E4 i höjd med Vattrång norr om Hudiksvall blockeras av en havererad lastbil. Båda riktningarna är påverkade och Trafikverket varnar för mycket begränsad framkomlighet på vägen.

Enligt prognosen väntas lastbilshaveriet vara löst vid 15:30 – men tiden kan komma att ändras.

Bussarna börjar rulla igen i Örnsköldsvik

Vid klockan 14 ska busstrafiken i Örnsköldsvik återupptas igen efter att ha varit inställt tidigare under dagen.

Enligt ett meddelande från Din tur kan det förekomma förseningar och på vissa busslinjer är vissa avgångar fortfarande inställda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter i inlandet: "Snökaos bara vid kusten"

SVT Västernorrlands reporter Hans Lindblom har rest till de nordvästliga delarna av Västernorrland under torsdagen och konstaterar att det senaste dygnets snökaos är ett kustfenomen - hör hans korta och koncisa rapport här.

RISKER VID Orange varning:

• Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

• Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

• Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.