– Jag tycker att man ska reklamera köpet hos entreprenören och markägaren om det visar sig att man får något helt annat än det som utlovades i samband med försäljningen. Man gör en klassisk reklamation, säger konsumentrådgivaren Elisabeth Kristoffersson vid Umeå kommun.
Många parter inblandade
Inför radhusköpet på Tomtebo i Umeå blev ägarna lovade en tomt med stor grönyta – något som i stället blev en stor parkeringsplats. Men ord står mot ord när byggherrarna och lokala mäklare säger att ingen grön tomt lovades. Konsumentrådgivaren Elisabeth Kristoffersson menar att det i sådana här fall blir snåriga och invecklade affärer när många parter är inblandade.
– När det gäller nyproduktion är det ofta en kontraktskrivning mellan mäklare, köpare, entreprenör och markägare. Det man som konsument bör veta om är att mäklaren oftast inte har så mycket ansvar som man kanske kan tro. Man kan tro att mäklaren har all information, men i själva verket vidarebefordrar mäklaren bara den information som denne fått från entreprenören. Det gör att all information inte alltid når fram till köparen och då blir man utelämnad på något vis. Som konsument måste man kunna lita på den information man får, säger hon.
”Man ska kräva sin rätt”
Vidare säger hon att det inte är fel att sälja tomten och fastigheten förrän tomtavstyckningen är helt klar, en preliminär ritning visas ofta upp vid försäljningen. Men hon påpekar också att om försäljningen sker innan avstyckningen gjorts ska köparen få vara med när avstyckningen görs, då är man en part av processen.
– När det gäller frågan om tomtavstyckning ska man vända sig till Lantmäteriet. Man ska stå på sig och kräva sin rätt att få vara med vid avstyckningen, säger Elisabeth Kristoffersson.
Råder att ta hjälp innan köpet
Hon säger att det är svårt att i efterhand utreda exakt vad som hänt och råder blivande fastighetsägare att redan innan köp låta någon konsumentrådgivare eller jurist titta genom kontraktet. Detta då det gäller ett stort köp med många kontraktsparagrafer och det är svårare att åtgärda brister i kontraktet i efterhand.
– Men jag tycker att blir det så här fel att man faktiskt avviker från det som är utlovat så har det funnits någon brist i kommunikationen som inte borde få vara där. Som ägare ska man inte behöva hamna i det här läget, att man köper en sak, men får något annat än det som utlovats.
Känner du dig lurad efter ett fastighetsköp? Hör av dig till oss på vasterbotten@svt.se