• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rekordmånga laxar simmar i älvarna

Uppdaterad
Publicerad

Laxbestånden i Västerbottens vildlaxälvar har aldrig varit så bra som nu. Nya fiskeregler har bland annat gjort att den spektakulära laxvandringen är mer tätbefolkad än på länge.

Från maj varje år går det att se en säregen syn i länets älvar. När laxarna ska ta sig upp för att leka kan de behöva hoppa för att komma upp för strömmen.

Måga laxar i älvarna

Idag finns det många laxar i älvarna – bara i Byskeälven har det i skrivande stund passerat 2947 laxar i år – men för inte så länge sedan var situationen annorlunda.

– Om vi backar tillbaka en 15-20 år var bestånden utslagna i princip i hela Västerbotten. I Vindelälven hade vi drygt 300 individer som gick genom fisktrappan. Idag är det nånstans runt 10 000, säger Stefan Ågren, fiskerikonsult på Umeå kommun och laxentusiast.

Östersjökompromiss bakom ökningen

Nya bestämmelser för yrkesfiskeriet i Östersjön ska ha bidragit till det ökande laxbeståndet.

– Innan 2010 tilläts yrkesfiskare i Östersjön ta upp 650 000 laxar per år, men man tog aldrig upp mer än 450 000, säger Stefan Larsson på länsstyrelsen i Västerbotten.

– Nu har länderna i Östersjöregionen bestämt att det inte ska fiskas upp fler än 100 000 laxar per år, vilket har bidragit till det ökade laxbeståndet.

Laxar har dött av okänd anledning

Men allt är inte frid och fröjd i de norrländska älvarna. Under de senaste åren har laxar dött av okänd orsak, något som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och dess finska motsvarighet, Evira har fått i uppdrag att utreda.

1974 upptäcktes en annan fisksjukdom, nämligen miljösjukdomen M-74, som på så sätt fick sitt namn. Sjukdomen innebär att de drabbade fiskarna får brist av vitaminen B-12, något som innebär att laxynglens förmåga att ta till sig näring försämras.

”Håller tummarna”

Under mitten av 90-talet drabbades flest fiskar då upp till 80 procent av laxhonorna förde vidare sjukdomen till sina yngel, men idag är det väldigt få som blir sjuka.

– Vi håller tummarna för att den (M-74) inte ska bryta ut igen, men då generationscykeln för en lax är runt sju, åtta år ska det nog behöva ta en tre, fyra år av hög dödlighet för att det ska märkas, säger Stefan Larsson.

Stefan Ågren ser positivt på laxbeståndens tillväxt.

– Det ökar för varje år och ser väldigt bra ut för framtiden, säger han.

Här kan du följa vandringen live via en webbkamera i laxtrappan i Byskeälven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.