Det är Björn Uglem från Avaträsk i Västerbotten, som nu lanserar världens dyraste kaviar, gjord på rom från fjällröding. Den exklusiva kaviaren kommer att kunna avsmakas under Smakfestivalen, 19-21 september i Umeå.
230 kronor för ett korn
Kostnaden för rommen är 230 000 kronor per kilo. Men den som inte vill chansa kan provsmaka kaviaren för 230 kronor per korn.
Kaviaren utsågs till bästa produkt, när Björn Uglem deltog i SVT-programmet Det stora matslaget.
– Rom och inälvor är ju egentligen en restprodukt, som jag tidigare kastat. Men jag ville göra något av den, säger Björn Uglem.
Säljargument
Kostnaden för kaviaren kommer sig dels av att det är svårt att få fram råvaran. Den masseras ut ur lekrödingen, som sedan sätts tillbaka i vattnet. Dels har priset en funktion i sig.
– Det är provokativt och kaxigt. Är du dyrast blir det per automatik det bästa, men du måste ha en produkt som ingen kan få tag i, säger Björn Uglem.