Foto: SVT

Rouien tog fram ett pulserande GPS-styre för cyklister

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att Rouien Zarin inte tyckte att det var särskilt praktiskt att köra mountainbiken med den smarta telefonen fäst på styret. Han ville hitta andra sätt att få samma information på. Nu doktorerar han på Designhögskolan på Umeå universitet i interaktiv design.

– Även om man bara tittar bort från vägen jättekort så tappar man fokus och man kan krascha, säger Rouien Zarin.

Eftersom han själv håller på med både klättring och mountainbike föll det sig naturligt att han sökte sig till de miljöerna när han skulle prova ut nya och annorlunda sätt att förmedla information om cykelturen eller klättringen på. Han tog hjälp av extremsportare och frågade dem vad de behöver och han arrangerade workshops. Och ett resultat av hans forskning är det talande cykelstyret.

Pratar med hjälp av ”piggar”

Men det talar inte med en röst, det talar med pulserande piggar i styret. GPS-informationen som ju normalt sett ges på en skärm eller med ljud ges med hjälp av piggarna, det är alltså med känseln som cyklisten får information om förändringar i terrängen eller färdvägen.

– Jag kom på det när jag testade en applikation jag hade gjort för en android, säger Rouien Zarin. Men det slutade med att jag föll av min cykel. Jag skadade armen och cykeln blev skrot. Då försökte jag komma på alternativa metoder att sända och ta emot information. Tänk om man kunde använda händerna i stället, tänkte jag. För särskilt inom extrem mountainbiking håller man i styret för allt vad tygen håller.

Hämtar inspiration från extremsport

Så för Rouien Zarin föll det sig naturligt att utforska den här typen av interaktion just där.

Men det är inte bara inom idrott och motion som han tycker att det är nödvändigt med nya sätt att förmedla information. Rouien Zarin ser en användning inom så gott som alla områden. Han tror att i framtiden kommer tekniken att finnas över allt, i alla föremål. Han talar om en ”mixad” verklighet, och en förhöjning och en utvidgning av våra sinnen med hjälp av tekniken.

– En del av principerna som vi har lärt oss genom att se på extremsportarna kan föras över till saker vi gör dagligen, säger han. 

Ratt varnar om fart

Han visar en liten leksaksångmaskin som kopplas till en smartklocka som vibrerar när trycket i ångmaskinen blir för högt, och med klockan sänker man sedan trycket. Han visar också en prototyp till en ratt till en elbil där piggar i rattens yta talar om hur fort man kör, vilket är särskilt viktigt med tanke på att motorn inte brummar mer vid hög fart. Ratten ska alltså indikera hur fort man kör.

– Det blir på en annan nivå för att öka medvetenheten om hur man kör, säger han. Och när man kör i kanske 140 kilometer i timmen så kan det få förödande konsekvenser om man tappar uppmärksamheten även om det är för en otroligt kort stund. 

Avhandlingen heter Faster. Stronger. Better? Designing for Enhanced Engagement of Extreme Sports.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.