Foto: SVT

Skellefteå utmanar stereotyperna

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå vill försöka öppna för att ändra bilden av vad som är typiskt för kommunen och har som ett första steg genomfört en genuskonferens där man nagelfarit vad som egentligen är kvinnligt och manligt.

Är det okej att den manliga politikern gör en mjuk pussmun, att den kvinnliga vd:n inte ler mot kameran eller att chefen för tidningsföretaget har halsband eller nagellack?

På en workshop i Skellefteå har fotografer, journalister och kommunikatörer fått i uppdrag att försöka ta bilder som på olika sätt bryter mot normer.

– Vi som kommunicerar om Skellefteå har ett jättestort ansvar att ta olika bilder av dem som vi framställer på bild, framhåller Helena Renström som är kommunens marknadschef och en av de som leder konferensen.

Män ser ut att ha mer makt

Coachar gör Tomas Gunnarsson som kallar sig Genusfotografen och som gång efter annan för svenska folket medvetandegjort stereotypa bilder i olika medier. När han föreläser och visar exempel blir det tydligt hur olika män och kvinnor kan framställas.

– Vi framställer ofta män på bild med lite mer makt, de är allvarliga och tittar rätt in i kameran, medan kvinnor ofta fotograferas uppifrån, leende och alltid tillmötesgående och det här är ju något som vi sedan överför till våra barn, menar marknadschefen som vill skapa medvetenhet om hur till exempel annonser utformas.

”Ser inte ut som det gjorde för 20 år sedan”

Tanken är att bilderna som tas ska resultera i en utställning framöver så att fler kan ta del av tankegångarna och genuskunskapen.

– Det är viktigt att Skellefteå och alla andra kommuner i Sverige funderar över hur man framställer män och kvinnor, och vi har ju också funderat över vilka grupper som får komma fram och synas på bilder, berättar Helena Renström och förklarar:

– Vår kommun ser inte riktigt ut så som den gjorde för för 20 år sedan eftersom vi har en mängd olika människor och alla måste få komma till tals och representera Skellefteå på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.