Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har sett några som ramlat omkull i snön” – hör Lis-Marie Berntsson berätta om jobbet med att få bort all snö. Foto: Anders Öhlund/SVT

Snöröjare i Umeå och Ånäset kör maratonpass för att hinna med

Publicerad

Snöröjarna arbetar hårt efter det kraftiga snöfallet. Lis-Marie Berntsson klev på sitt arbetspass klockan 18 på onsdagen och först vid lunchtid på torsdagen var hon på väg hem för att vila.

– Det har varit en tuff natt, säger hon.

Lis-Marie Berntsdotter har jobbat med cykelbanorna hela natten. Under torsdagseftermiddagen väntar ett avbrott för några timmars sömn, innan hon går upp och fortsätter med snöröjningen.

– Vi gör ju inte det här jämt, men det är kul när det kommer så här mycket snö och vi får jobba hårt, säger hon.

I Ånäset utanför Robertsfors har Lars-Olof Sundman kört traktor sedan midnatt och han räknar med ett 24-timmarspass med matraster. Även han håller humöret uppe under maratonpasset.

Snöröjarna i Ånäset kallar sig snöflingans vänner

– Vi har döpt oss till ”snöflingans vänner”, säger han med ett skratt om snöröjarna i Ånäset.

– Det är ett bra extraknäck det här när man är pensionär. Då kan man sjåa på med det här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste hålla samhället öppet” – hör snöröjaren Lars-Olof Sundman i Ånäset utanför Robertsfors. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.