Foto: SVT

Storregionen – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om det blir en storregion i Norrland? Vi har försökt reda ut begreppen!

Det pågår en maktkamp i Norrland och om bara några veckor presenteras en karta över en möjlig ny storregion.

En residensstad

Idag har varje län sin egen residensstad. De försvinner och det blir bara en stad i hela regionen som blir residensstad. Det uppger utredaren Barbro Holmberg (S).

Regionfrågan

En landshövding

Flera landshövdingar förlorar jobbet – i en storregion finns bara en landshövding för hela området.

Landstingen

De landsting som ingår i storregionen blir ett gemensamt område, med ett gemensamt parlament med politiker från ett större geografiskt område, enligt utredaren Barbro Holmberg (S).

Med ökad samverkan kan man minska administrationen, och det blir färre som jobbar med till exempel löner, enligt Erik Bergkvist (S) som är regionråd i Västerbotten.

Länsstyrelserna

Även om residensstaden blir en slags huvudstad så kommer alla gamla län att behöva ha filialer och personal på plats. Idag jobbar ungefär 240 personer på länsstyrelsen i Västerbotten, men regionrådet i Västerbotten, Erik Bergkvist (S), tror inte att en massa jobb försvinner om residensstaden ligger någon annanstans. Alla är däremot inte överens, Anders Ågren (M) som är oppositionsråd i Umeå, har uttryckt sin oro över att många jobb kan försvinna.

Flera centrum

Det mesta tyder på att länen kommer att dela upp olika centrum mellan sig, att regional utveckling till exempel hamnar på en ort och residensstaden på en annan. ”Vi i Västerbotten är nöjda med universitetssjukhuset” säger regionrådet Erik Bergkvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet