Sedan gruvan i Blaiken gick i konkurs första gången 2007 har miljöproblemen varit omfattande. Enbart reningen av vattnet från gruvområdet kostar 10 miljoner kronor per år. De miljöutredningar som gjort visar på ett diffust läckage, där det inte exakt går att spåra källan, på 20 ton zink årligen från gruvområdet. I gruvans miljötillstånd var gränsen för de årliga utsläppen satt till 500 kilogram årligen.
Detta gör att länsstyrelsen bedömer att miljöproblemen är så akuta att en sanering av gruvområdet borde inledas omgående. Naturvårdsverket som fördelar de pengar som finns avsatta för att städa upp industriområden har meddelat att anslagen för 2017 redan är intecknade och att det finns mycket begränsade belopp kvar för 2018.
Ville inleda saneringen omgående
I höstas skickade länsstyrelsen därför en begäran till regeringen om ett bidrag på 335 miljoner kronor för att kunna inleda saneringen omgående. 35 miljoner av beloppet skulle användas till den mindre gruvan i Svärtträsk, där saneringen visat sig bli dyrare än beräknat.
I torsdags kom svaret från regeringen. Ansökan från Västerbotten avslogs. Landshövding Magdalena Andersson är bekymrad.
– Vi är besvikna över beslutet. Det finns ett akut behov av att åtgärda området. Det har vi motiverat väldigt väl för regeringen, konstaterar Andersson.
– Det handlar om Sveriges trovärdighet som gruvnation. För det mesta sköter gruvbolagen sina åttaganden, men det gäller också att vi klarar av att hantera situationer som denna, när det inte finns pengar kvar till saneringen.
Trots regeringens nej så har länsstyrelsen inte gett upp hoppet om att få fram pengar snabbt till saneringen av gruvområdena. Diskussionerna med Naturvårdsverket fortsätter.
– Vi måste jobba vidare för att få fram pengar. På något sätt måste vi hitta en lösning, säger Magdalena Andersson.
Miljöministern lägger bollen hos Naturvårdsverket
När SVT Nyheter Västerbotten når miljöminister Karolina Skog (MP) svarar hon att förra årets budgetpengar inte kan utnyttjas 2017 och hänvisar istället till Naturvårdsverket.
– Naturvårdsverket ser Blaiken som ett nationellt prioriterat åtgärdsobjekt, och det finns med i den långsiktiga nationella åtgärdsplaneringen, svarar miljöministern i ett mejl.