Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en dålig höst” – hör Åkes förklaringar till att så många bin dött i vinter. Foto: Stefan Brännström/SVT

Tuff vinter för många bin i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har varit tuff för många bin i norra Sverige. Bidödligheten har varit ovanligt stor och det finns också flera teorier kring vad det beror på.

– Vi hade en dålig sommar med torka i början och sedan regn och kyla. Bina kan ha blivit undernärda, säger Åke Jonsson som är ordförande för Umeortens biodlarförening.

En biodlare som det gått dåligt för är Leo Karlsson i Högås utanför Vännäs.

– När jag öppnade kupan var det bara en hög av döda bin. I min andra kupa var det bara hälften av bina kvar. Men jag kommer att fortsätta, säger Leo Karlsson.

Att bristen på mat för bina under sensommaren kan vara en möjlig förklaring är något som P4 Norrbotten var först med att berätta.

Ovanligt många har dött

När vi hälsar på hos biodlaren Åke Jonsson i Tavelsjö är det full fart på hans bin. Men han har hört från andra att ovanligt många bin har dött under vintern.

– Det är lite tidigt än att säga hur utbredd bidöden är. Det är många biodlare som inte tagit sig till kuporna än då det är så mycket snö, men jag har hört att många förlorat många bin. Jag har en kollega i Domsjö i Örnsköldsviks kommun berättade att hälften av bina dött, säger Åke Jonsson.

Att det skulle vara den stränga vintern och kylan som är orsaken tror inte Åke Jonsson på. Han tror mer på att det beror på för små bisamhällen och att man inte har tillräckligt med mat till bina under vintern. Även kvalstret varroa kan vara en del av förklaringen till varför så många bikupor kollapsat.

I klippet berättar Åke Jonsson mer om förklaringarna till att bina dör.

Leo Karlsson förlorade hälften av sina bin i den ena kupan. Foto: Leo Karlsson.

Vad är Varroa

Varroakvalster eller varroa är kvalster som parasiterar på vuxna honungsbin och som under fortplantningen angriper honans bilarver. I ett bisamhälle angripet av varroa föds så småningom missbildade bin och döligheten ökar, bland annat beroende på virusinfektioner som följer i varroaangreppens spår.

Källa: alltombiodling.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.