Knölval. Den val som förirrat sig till Luleå har ännu inte fångats på bild. Foto: Scanpix

Valbesök i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

En knölval kan ha förirrat sig ända upp till Norrbotten.

En val har setts i Luleå. Håkan Vårberg trodde knappt sina ögon när han passerade över Bergnäsbron på väg hem från nattskiftet:

– Trodde först att det var en säl men när den blåste ut vattenkaskader på ett par meters höjd var det inget tvivel, säger han till Norrbottens-Kuriren.

”Anmärkningsvärt”

Enligt professor Göran Nilsson vid Naturhistoriska riksmuseet i Göteborg rör det sig troligen om en knölval som förirrat sig norrut.

– En anmärkningsvärd observation, säger han.

Har setts i Sundsvall

Enligt Thomas Lyrholm, valforskare vid Naturhistoriska riksmuseet händer det att knölvalar förirrar sig in i Östersjön, men någon observation så långt upp som Luleå har han inte hört talas om.

– Senast 2008 syntes en knölval i Östersjön, säger Thomas Lyrholm.

Mannen som såg valen trodde först att den var en säl, vad kan det innebära?

– Ja, knölvalar kan bli uppemot 16 meter, så om den var stor som en säl så kan det istället ha varit en delfin, en tumlare. Det finns ett bestånd av tumlare i Östersjön, även om tumlaren är hotad hos oss.

Hur tolkar du vattenkaskaderna?

– Tumlare skickar inte ut vattenkaskader så den observationen tyder på en större val. Men det kan också vara en sillval eller en vikval till exempel, säger Thomas Lyrholm.

Anledningen till att valar förirrar sig kan vara att de följer ett fiskstim och letar efter mat längre och längre bort. En annan anledning kan vara att de helt enkelt följer kusten när de söker föda.

Vad händer med valar som förirrar sig?

– Många av dem dör, men det är möjligt att några följer kusten tillbaka ut mot atlanten igen, det är svårt att veta med dem som vi inte hittar eller som fångas i nät, säger Thomas Lyrholm.

Knölval i Umeå

Knölval har tidigare setts så långt norrut som Örnsköldsvik och Umeå, 1978.

I augusti sågs en flock grindvalar i Skagerrak, men under sommaren har det inte gjorts några observationer av valar längs den syd- och mellansvenska kusten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.