Foto: TT

Varg dödade får: ”Blödde från halsen”

Uppdaterad
Publicerad

En varg har dödat ett får och skadat ett annat så pass svårt att det var tvunget att avlivas. – Min äldsta tacka låg och blödde från ett sår i halsen, säger Jeanette Hägglund i Grannäs, Umeå kommun.

Grannäs ligger på gränsen till Vindelns kommun och där fick Jeanette Hägglund en otrevlig upptäckt i söndags. En varg hade gått till attack och skadat ett av gårdens får.

– Det var min äldsta tacka Thyra som var tretton år som låg och blödde efter ett bett i halsen. Det var då jag upptäckte att ett till av mina får också saknades, säger Jeanette Hägglund.

Varg i Västerbotten

Rivit loss och ätit

Hon satt med det skadade fåret och väntade in veterinären, men gick sedan iväg för att söka rätt på fåret Daisy. Och hon hittade henne.

– Daisy låg ganska nära gården i ett snårigt skogsparti. Hon hade blivit dödad under attacken och vargen hade också rivit loss och ätit en bit av henne.

Det helvita fåret Daisy som dödades av vargen. Foto: Jeanette Hägglund

Den första tanken som slog henne var att det skulle varit jakthundar som attackerat fåren, något som hänt tidigare. Men när länsstyrelsen hade gjort sin kontroll stod det klart att det var en varg som gått till attack.

Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten, säger att det är helt klart att det är varg som angripit fåren.

– Jag har fått information från vår besiktningsman och det finns flera tecken på att det är varg, bland annat hur det dödats, var betten sitter och med vilken kraft det bitits, säger Schneider.

Sällsynt med attacker

Det är väldigt sällsynt med vargattacker i Västerbotten.

– Det senaste angreppet var för flera år sedan i Skellefteåtrakten. Däremot har det varit några attacker av lodjur på tamboskap i år, säger Michael Schneider.

För länsstyrelsen handlar det som att på plats bekräfta att det handlar om rovdjursangrepp och ge rekommendationer till ägarna.

– I första hand sätta upp stängsel, i andra hand stänga in djuren, säger Schneider.

Inget revir i Västerbotten

Ägare till rovdjursangripna tamdjur kan också söka ersättning från länsstyrelsen.

Det finns ingen varg som har sitt revir i Västerbotten, och länsstyrelsen vet inte vilken varg det här var. Det finns, vad man vet, ingen varg med radarsändare, det var ingen spårsnö och man har inget DNA-spår från vargen.

– Vargar rör sig snabbt, det var troligen en varg som passerar länet, för ingen bor här permanent, säger Michael Schneider.

Får som sällskapsdjur

Jeanette Hägglund har bara haft sina får som sällskapsdjur och för henne har den dramatiska vargattacken och dess följder varit jobbig. Hon tror att Daisy försökt skydda sin 13-åriga mamma Thyra som var för gammal för att försvara sig.

Fåret Thyra som attackerades av vargen. Foto: Jeanette Hägglund

– Thyra var egentligen den som var chanslös. Hon kunde inte springa så fort, men jag har sett när får försöker skydda varandra vid andra tillfällen.

– Det känns väldigt hemskt, våldsamt och tråkigt. Får kan sakna sina kompisar när de är borta och vi får se hur de trivs här i fortsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet