Douglas Lindelöw coachade unga talanger i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På nationaldagen besökte världselitryttaren Douglas Lindelöw Umeå. Just hemkommen från stora tävlingar i Polen gav han ponnyryttarna handfasta tips för framtiden.

Douglas Lindelöw rankas just nu som 62:a i världen. Två ryttare från Vännäs deltog i clinicen och fick hjälp och råd. Lindelöw satt även själv upp – fast på en lånad häst.

– Finslipa på ridningen kan man göra hela livet men mina grundtips är att vara avslappnad. Hästen känner väldigt mycket av hur ryttaren känner sig, förklarar Douglas Lindelöw som även svarar på publikens frågor.

Nervösa deltagare

I ridhuset på Hippologum har han gett Vännäsryttarna Marielle Carlsson och Frida Carlsson lite olika utmaningar. Båda var till en början lite nervösa.

– Han vet helt klart vad han pratar om och det är väldigt värdefullt för oss i klubbar runt omkring att få inspiration och tips så vi kan jobba vidare, säger Marielle Carlsson som är 19 år och snart ska låta lillasyster ta vid.

Läktaren är långt ifrån full, och kanske finbesöket i början av året då Rolf-Göran Bengtsson var där ändå slukade de allra flestas intresse. Men en lite äldre dam satt där mitt ibland tonåringarna – Douglas farmor.

– Jag tycker att han är duktig. Jag följer med och ser all ridsport i TV, säger Elisabet Lindelöw.

”Börja rida stor häst tidigt”

Hon är inte själv ryttare. Men på släktmiddagarna handlar det förstås mycket om hästar så hon har snappat upp en hel del genom åren.

– Min pappa vet jag hade hästar men de var inga ryttare. Men Lennart, min son har väl lärt Douglas det mesta!

Ett råd som Douglas gärna vill skicka med de unga ryttarna som drömmer om att få tävla i världscupen:

– Börja rida stor häst tidigt. Jag var tretton år när jag började och det var kanske lite tidigt men börja gärna vid 15. Ponnier går lite fort, stora hästar är långsammare och har ett lugnare tempo. Man gör bäst i att börja med stora tidigt, det blir roligare då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.