Arkivbild. Foto: Grøtt, Vegard

Vattenfall: Nödvändigt med undantag

Publicerad

Regeringen presenterade i juni ett nytt förslag där miljökraven på vattenkraften ska höjas. I det förslaget föreslås det också att särskilda undantag ska kan få göras för större eller mer betydande vattenkraftverk. Enligt Vattenfall är en sådan lösning nödvändig.

Claes Hedenström är policyansvarig för Vattenkraftsverksamheten på Vattenfall. Enligt honom måste man titta på elsystemet i sin helhet och han menar att det i princip är vattenkraften som uteslutande står för dagens reglering av elnätet.

I takt med att vindkraften utvecklas kommer behovet av reglerkraft att öka, vilket i första hand vattenkraften svarar för. Att särskilda undantag skulle göras för större eller mer betydande vattenkraftverk ser han därför som något nödvändigt.

– Vi har ett vattendirektiv från EU och hela vårt agerande bygger på detta. Då är det så att de stora vattenkraftverken får en separat behandling då de har stor betydelse för elförsörjningen och samhället. Ska man genomföra miljöåtgärder är utgångspunkten att de ska ge en väsentliga ekologisk nytta. Men visar det sig att åtgärderna har stor påverkan på elförsörjningen bör man avstå man från det, säger han.

LÄS MER: Undantag för utbyggda älvar – slipper miljöåtgärder

Angående den produktionsminskningen som Älvräddarnas Christer Borg föreslår som en lösning menar Hedenström att det är fel angreppssätt.

– Att utgå ifrån att vattenkraften ska minska med fem procent är fel angreppssätt då man inte vet om detta ger någon ekologiska nytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.